fbpx

În urmă cu 42 de ani, o tânără gimnastă din România uimea întreaga lume, câştigând, la Campionatele Europene de la Skien, Norvegia, trei medalii de aur şi una de argint. Este vorba de Nadia Comăneci, care la vremea respectivă avea doar 13 ani. S-a clasat pe primul loc, iar acela a fost primul său succes major, agenţia de ştiri Associated Press numind-o „Atleta Anului”.

„Minunea” avea să se petreacă însă un an mai târziu, în 1976, când Nadia Comăneci a strălucit la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal. Sportiva originară din Oneşti devenea prima gimnastă din lume care a reuşit să obţină scorul perfect – 10 -, după prestaţia ei la paralele inegale.

Până la sfârşitul competiţiei, gimnasta a mai obţinut încă şase note de zece. Nadia Comăneci a cucerit trei medalii de aur la Montreal, la individual compus, bârnă şi paralele inegale, o medalie de argint pe echipe şi o medalie de bronz la sărituri. După Jocurile Olimpide de la Montreal, Nadia a apărut pe copertele revistelor Time, Newsweek şi Sport Illustrated, toate publicate în aceeaşi săptămână.

La următoarele Jocuri Olimpice, în 1980, la Moscova, Nadia a cucerit două medalii de aur, la sărituri şi sol, şi două medalii de argint, în concursul pe echipe şi la individual compus. Retrasă din competiţie în 1981, Nadia a părăsit România în 1989, stabilindu-se în Statele Unite ale Americii, potrivit Mediafax.

Rumanian champion Nadia Comaneci, aged 14, jubilates when scoreboard shows the perfect score of 10 during Olympic Games 19 July 1976 in Montreal after her acrobatic compulsory at uneven bars. She was awarded with ten points in two exercices and captured 3 gold medals (beam, uneven bars and general competition). Legendary gymnast, during her career Nadia Comaneci captured four Olympic gold medals (1976 : beam, uneven bars and general competition – 1980, beam) and was the first to score 10 in her discipline. / AFP

De-a lungul carierei, a câştigat cinci medalii de aur, trei de argint şi una de bronz la Jocurile Olimpice, două de aur şi două de argint la Campionatele Mondiale şi nouă de aur, două de argint şi una de bronz la Campionatele Europene.

 În 1996, Nadia Comăneci a intrat în Galeria „Hall of Fame” a gimnasticii internaţionale. În acelaşi an, Nadia s-a căsătorit cu campionul olimpic american, Bart Connor, împreună cu care are un fiu.Nadia a fost numită de postul ABC News şi Ladies Home Journal printre cele mai importante o sută de femei ale secolului XX.

În decembrie 2003 a apărut prima carte scrisă de Nadia Comăneci, „Scrisori către o tânără gimnastă”.

Nadia a devenit, în 1999, primul sportiv care a fost invitat să ţină un discurs la sediul ONU, cu ocazia anului internaţional al voluntariatului.

Nadia este implicată în mai multe activităţi caritabile fiind vicepreşedinte al Consiliului Director al Special Olympics, vicepreşedinte al Asociaţiei Distrofiei Musculare, precum şi membru al consiliului Laureus Sports For Good Foundation. De asemenea, Nadia a creat în Bucureşti un centru pentru ajutorarea copiilor orfani din România şi a înfiinţat fundaţia care îi poartă numele prin intermediul căreia organiează diferite activităţi sociale şi umanitare.

Totodată, Nadia Comăneci este preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Gimnastică, preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ambasadorul Sporturilor Româneşti şi membru al Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică.

Împreună cu soţul său deţine Academia de Gimnastică Bart Conner Gymnastics Academy din Oklahoma City.


Sursa: https://identitatea.ro/42-de-ani-de-la-primul-succes-major-al-nadiei-comaneci-cum-ajuns-atleta-anului-la-doar-13-ani/


Like it? Share with your friends!

0 Comments

Forza România
test