fbpx

Bisericile fortificate din Transilvania reprezintă o comoară de istorie și arhitectură. Aici se află peste 160 de cetăți și biserici fortificate. Cele mai cunoscute turiștilor sunt Râșnov, Bran, Viscri, Deva, Hunedoara sau Făgăraș. O mare parte dintre fortificații nu sunt însă cunoscute. Unele pentru că nu sunt promovate, altele pentru că au fost lăsate în paragină.

Cetatea de la Slimnic 

Prima mențiune documentară este din anul 1282. Cetatea a fost construită într-un loc strategic, pe drumul care leagă Sibiu de Mediaș. Din câte se pare, potrivit cercetărilor arheologice, aici ar fi fost o biserică.
Potrivit izvoarelor folclorice, în secolul al XV-lea, cetatea de a Slimnic era un fel de „închisoare a împăcării”. Mai exact, se spune că erau întemnițate aici, timp de trei zile, cuplurile care doreau să se separe. Camerele erau situate undeva la beci și nu aveau la dispoziție decât un pat, o farfurie, o lingură și o cană. Cât stăteau „întemnițați” cuplurile trebuiau să-și rezolve problemele din familie.

Cetatea Cisnădioara

A fost construită în secolul al XII-lea și trebuia să asigure securitatea la poarta de intrarea dinspre Valea Oltului. Este o biserică fortificată recunoscută pentru acustiva sa impresionantă.
Astăzi, biserica găzduiește și spectacole de teatru sau expoziții, dar și concerte.
În biserica fortificată sunt numeroase plăci comemorative cu numele unor ofițeri și soldați germani și austro-ungari care au murit în luptele din toamna anului 1916, din jurul Sibiului.  Plăcile funerare ar fi fost strămutate din cimitirul de la Gușterița în anul 1940.

Biserica fortificată din Cârța

Pe drumul ce leagă Sibiul de Brașov, în satul Cârța, la bază munților Făgăraș, se află una dintre cele mai vechi și reprezentative monumente de artă gotică din Transilvania: mănăstirea cisterciană de la Carta, fondată între 1205-1206 de către călugării cistercieni.
În prezent se află în stare de ruină și doar o capelă este folosită de comunitatea evanghelică săsească. Mănăstirea a fost înființată în anul 1202, în timpul regelui Emeric. A fost desființată în 1474, iar bunurile au fost transferate Bisericii Prepoziturii din Sibiu.

Citeste mai mult: https://identitatea.ro/sase-cetati-din-transilvania-despre-care-probabil-nu-stiai-ca-exista/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test