fbpx

Poporul român s-a definit datorită multor evenimente, oameni și locuri, însă mai există o categorie ce îl reprezintă, și anume superstițiile din bătrâni. Cu siguranță v-ați lovit de vorbele din vechile timpuri, fie ele superstiții sau tradiții cu tentă ritualică. Cert este că, acestea sunt foarte importante pentru aceia ce cred în semne, în soartă și ceea ce viața le scoate în cale, precum o pisică neagră, ce are atât de multe semnificații stranii. Cele mai multe superstiții le întâlnim în mediul rural, unde bătrânii încă povestesc în detaliu despre anumite lucruri cu însemnătate spirituală.

Dacă nu am fi superstiţioşi, am fi numai nişte maşini.

Nichita Stănescu

Astfel că, de-a lungul timpului s-a format o gamă largă de superstiții , unele fericite, altele mai puțin plăcute, ba chiar și foarte înfricoșătoare. Totodată, ele diferă de la o regiune la alta, deși există o listă cu cele mai des întâlnite vorbe din popor, despre tradiții, obiceiuri și ritualuri. Liviu Rebreanu era unul dintre oamenii ce credea dumnezeiește în aceste superstiții. Dacă veți urmări romanele sale, toate au doar câte 13 capitole, un număr pe care autorul îl considera sacru. De altfel, și în scrierile sale epice există paragrafe ce țin de superstițiile pe care țăranul român le respecta cu strictețe.

Cele mai des întâlnite superstiții

Cu siguranță ați auzit de o mare parte din ele și poate le considerați nesemnificative, însă, dacă n-ar fi, de ce s-ar mai povesti?! În fiecare mit, legendă există un sâmbure de adevăr, iar aceste superstiții ascund propriul grăunte de justețe. Majoritatea se rezumă la fapte rele, ce atrag doar forțe negative, ceea ce le face și mai interesante atunci când ne dorim să aflăm mai multe despre ele. Astfel că:

-Atunci când o pisică neagră trece prin fața voastră, este semn că ceva rău se va întâmpla. Mulți spun că pentru a îndepărta răul, trebuie să pășiți înapoi 3 pași;

-Spargerea oglinzii aduce șapte ani de ghinion;

-Dacă ochiul stâng vi se zbate, urmează ceva rău, un eveniment neplăcut în familie;

-De fiecare dată când vă mănâncă nasul, să fiți pregătiți de o ceartă aspră cu cineva;

-Fluieratul în casă pare deja destul de înfiorător pentru unele persoane. Ei bine, lucrurile se amplifică, deoarece fluieratul în interior atrage pustietate și singurătate;

-Dacă plouă în ziua nunții, veți avea parte de mulți bani pe viitor;

-Dacă sughițul nu vă dă pace, cineva vă vorbește de rău;

-Găleata plină ce vă iese în cale, este semn bun, ce va aduce doar bine în drumul ce urmează să îl parcurgeți.

Acestea sunt cele mai des întâlnite, însă mai există o serie de superstiții legate de evenimente și cifre. Cu toții știm că există numere magice folosite în basme, însă, numărul 13 nu este unul foarte plăcut. Pentru mulți reprezintă ghinion, zilele de 13 fiind cele mai rele, ciudate și lipsite de noroc. Din acest motiv, unele clădiri mai mari nu au etajul 13, ci direct 14. În religie este un număr respins, deoarece la Cina cea de Taină au stat 13 apostoli, Iuda fiind ultimul. Pentru că acesta a fost un trădător și a adus nenorocirile Mântuitorului, cei bătrâni consideră numărul 13 ca fiind un număr blestemat.

Se mai povestește și despre tradiții și diverse obiceiuri, tot cu însemnătate spirituală, superstițioasă. De exemplu, despre femeile însărcinate se știe că dacă leagă inelul de căsătorie de un fir, acesta va arată dacă va urma băiat sau fată. Dacă inelul se rotește, va fi băiat, dacă doar se balansează va fi o fată. Totodată, o sarcină este anunțată în familie dacă soției i se zbate ochiul drept. Despre călătorii se spune că apar atunci când vă mănâncă talpa piciorului drept.

Există mult mai multe superstiții, unele convingătoare, unele poate absurde, însă, cu siguranță dețin un adevăr. Moștenite de la strămoșii noștri, reprezintă un lucru semnificativ în cultura țării, fiind cunoscute de marea majoritate dintre noi.


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.