fbpx

Știm cu toții că suntem un popor minunat, plin de tradiții și unicitate, dar și de multe superstiții corelate cu fiecare sărbătoare din an. Revelionul nu face o excepție, lasând în urma sa pe lângă vechiul an, și multe idei și credințe unele mai ciudate decât altele.

Deși nu știm care sunt sută la sută românești, următoarele obiceiuri ce vor aduce ghinion dacă nu vor fi respectate întocmai se practică în țara noastră de zeci, ba chiar sute de ani.

Sărutul sub vâsc

Una dintre cele mai cunoscute tradiții ce însoțesc petrecerea de Anul Nou provine din zona anglo-saxonă și este sărutul sub vâsc. Se spune că acele cupluri care se vor săruta sub planta ce simbolizează un ocrotitor al familiei și iubirii, vor avea o relație fericită, sinceră și de durată. Astfel, în perioada aceasta „creanga de aur” se găsește la orice colț de stradă, iar vânzătorii săi abia așteaptă ca românii să respecte tradiția.

Anul Nou și ușa casei

Se spune că în noaptea de Revelion este bine să lăsăm ușa deschisă, pentru a permite anului vechi să ne părăsească și a-l putea primi cum se cuvine pe noul an. De asemenea, se spune că persoana care va intra prima pe ușa casei noastre ne va influența în cea mai mare măsură anul: bărbat- noroc, femeie- ghinion. Tot legat de gospodărie, se zice că în prima zi a anului nu se face curățenie căci atrage sărăcia.

Roșu

O altă superstiție este că oamenii trebuie să poarte un articol de îmbrăcăminte, încălțăminte sau accesorii de culoare roșie în noaptea dintre ani, aceasta simbolizând prosperitatea, dragostea, pasiunea și victoria. De asemenea, se spune că pentru a avea un an înfloritor din punct de vedere material, este bine să avem bani în buzunar de Revelion, indiferent de sumă. Și tot aici, există o credință care susține că nu e bine să intrăm în noul an cu datorii, căci vom fi datori tot anul.

Alte superstiții

  1. Dacă mâncăm carne de pasăre în noaptea dintre ani, vom avea ghinion.
  2. Dacă dormim în noaptea de Revelion, vom fi obosiți tot anul.
  3. Dacă fetele vor pune un fir de busuioc, un ban și o ramură de măr își vor visa alesul.
  4. dacă vom plânge în noaptea dintre ani, vom fi triști tot anul.

Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.