Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul comunist al României din 1947 până în anul 1965 a fost unul dintre modelele lui Nicolae Ceaușescu, cel care avea să schimbe definitiv istoria României. Ba mai mult, Ceaușescu a fost la căpătâiul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, când acesta și-a dat ultima suflare și a făcut un gest care a rămas în memoria colectivă.
Gheorghe Gheorghiu-Dej a murit pe data de 19 martie 1965 de cancer la plămâni. Unul dintre protejații liderului decedat și un personaj de prim-plan în partid era la acea vreme Nicolae Ceaușescu. De altfel, Ceaușescu, care avea 47 de ani când a murit Dej, a stat la căpătâiul bolnavului.
Se spune că atunci când Gheorghe Gheorghiu-Dej și-a dat sufletul înconjurat de echipa de conducere a Partidului Muncitoresc Român, Nicolae Ceaușescu a fost primul care s-a aplecat să-l sărute pe mentorul său.
Cei doi au avut o relație foarte bună. Ceaușescu ajunsese numărul doi în partid, în anii `50, conducea și Armata. Mai mult Georghe Gheorghiu-Dej îi lăsase tot sectorul organizatoric și l-a plăcut pe Ceaușescu care nu a ratat ocazia de a face curățenie.
Trupul îmbălsămat al lui Gheorghiu-Dej a fost depus într-un mausoleu din Parcul Libertății din București. După anul 1990, trupul său a fost exhumat și reînmormântat în cimitirul Bellu (Șerban-Vodă), câteva alei mai sus de mormântul lui Aurel Vlaicu și a câtorva mari generali români.
Cine a avut curaj să-i zică lui Ceaușescu: De ce nu le dai, mă, oamenilor, butelii?
Arhitectul Camil Roguski a fost un apropiat al cuplului de dictatori Nicolae şi Elena Ceauşescu. În cartea intitulată „Ceaușescu: adevăruri din umbră” citată de historia, acesta a povestit faptul că tatăl lui Nicolae Ceaușescu a continuat să fie un om umil chiar și după ce fiul său a ajuns la conducerea țării. „Acela era un bătrân simplu de tot, credincios, pâinea lui Dumnezeu. M-am întâlnit odată cu el și mi-a zis: ‘Băi, ce noroc am avut eu cu băiatul ăsta, că eram niște amărășteni!’, a povestit în urmă cu câțiva ani Camil Roguski, cel care a decedat în 2012, la vârsta de 87 de ani.
Acesta a continuat: „El, săracul, obișnuit ca la țară, se mai ducea, când venea la București, la câte o cârciumă și lua câte o țuică. Alteori, acesta se întâlnea în sat cu alți bătrâni și ăștia îi ziceau: ‘Spune-i lui fiu-tu să ne dea butelii’. Ce se cerea pe vremea aia. El venea și-i spunea lui Ceaușescu: ‘M-am întâlnit cu Vasilică, cu Costică. De ce nu le dai, mă, butelii?’.
Astfel, Andruță Ceaușescu era printre puținii care aveau curajul să-i spună conducătorului Republicii Socialiste România ce gândea, fără să pățească nimic.
Citește mai mult: https://www.shtiu.ro/ce-gest-a-facut-ceausescu-la-moartea-lui-gheorghe-gheorghiu-dej-11442.html