fbpx

Paginile de istorie povestesc și despre femei unice ce au reușit să își construiască o imagine respectată de întregi generații, datorită modului prin care și-au trăit viețile. Vorbim despre soții de domnitori, femei independente și femei care au luptat cu propria viață pentru România. Cine sunt doamnele ce s-au remarcat de-a lungul timpului?

Maria Rosetti
Deși meseria de gazetar era dedicată doar bărbaților în perioada respectivă, Maria Rosetti a fost prima femeie din acest domeniu. Totodată, a fost un pion important în Revoluția din 1848, fiind soția lui C.A. Rosetti, cel care a fondat Academia Română.

Sofia Nădejde
Femeia ce a susținut cu tărie mișcarea feministă din România, fiind prima scriitoare a unui roman feminist. Totodată, era prima femeie ce avea permisiunea de a își urma studiile superioare și de a da examenul maturității într-un colegiu de băieți. A reprezentat rivalul feminin al marelui academician Titu Maiorescu.

Ana Aslan
S-a afirmat datorită unei Invenții medicinale, aceasta fiind medic în gerontologie. Astfel, în anul 1952 avea să fie produs un leac numit “tinerețe fără de bătrânețe” , ce imediat a ajuns popular în peste 30 de țări. A urmat să lanseze în anul 1980 un nou remediu și anume Aslavitalul.

Maria Tănase
Nu a existat o voce la fel de deosebită ca a Mariei Tănase, al cărei glas de privighetoare a spart barierele timpului, fiind ascultat și în zilele actuale. De un talent minunat, cântăreața s-a afirmat prin gingășia vocii și a sufletului.

Nadia Comăneci
Dacă există perfecțiunea, cu siguranță Nadia Comăneci a întâlnit-o și asta datorită efortului, voinței și devotamentului de a obține un 10 perfect, unic în istoria gimnasticii. Este cunoscută drept “cea mai bună sportivă a secolului XX”, ce a reușit să obțină 5 medalii de aur.

Eu visam de multe ori exerciţiile pe care le făceam. Şi de multe ori le greşeam în vis, ceea ce nu se întâmpla în realitate! Mult mai bine decât invers!

Nadia Comăneci

Regina Maria
Femeie, om și regină…3 atribuții pe care Regina Maria și le-a însușit din plin, fiind o prezență onorabilă pentru România. Putem spune că prezentul nostru se datorează Reginei, asta datorită implicării acesteia în Tratatul de la Paris, prin care și-a impus spiritul politic.

Un gând frumos poate fi ca o biserică în care omul îşi odihneşte sufletul.

Regina Maria

Doamna Elina
Soție demnă pentru un domnitor, Doamna Elina a fost femeia din spatele tuturor victoriilor lui Matei Basarab. Demnă de respectul unui întreg popor, și-a câștigat demnitatea prin implicarea sa în rolul de soție, mamă și femeie. A ctitorit multe biserici, a fost îndrăgostită de învățătură și și-a susținut soțul mai bine de 40 de ani.

Ecaterina Teodoroiu
O femeie ce doar la 22 de ani a ajuns pe frontul de luptă, pentru a cinsti moartea fratelui ei, Nicolae. Cu un curaj fără de egal, a devenit infirmieră în luptele aprige ale țării, salvând viețile a sute de soldați. Din păcate, sfârșitul acesteia a fost pe front, luptând până în ultima clipă alături de semenii români.

Ecaterina Teodoroiu a rescris patria cu propriul sânge, pentru ca ţara să fie veşnică.

-Mărăşeşti înseamnă memoria pământului românesc, legendă şi sacrificiu.

 Camelia Opriţa


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.