fbpx

Ce reprezintă în folclorul românesc Ziua Rusaliilor? În rândul creștinilor este una dintre cele mai mari sărbători ale anului și este celebrată la 50 de zile după Paște. Aceasta reprezintă Pogorârea Sfântului Duh asupra celor 12 apostoli. Însă, ce însemnătate are și cu ce tradiții vine în rândul localnicilor? 

Cert este că în marile regiuni ale României această sărbătoare este tratată diferit, fiecare zonă lăsându-și cumva amprenta asupra ei. Un prim fapt diferențiator ține de durata acestei sărbători și anume: în Muntenia și Oltenia, Rusaliile țin șapte zile, în Banat opt zile, iar în Transilvania și Moldova sunt sărbătorite timp de trei zile. 

Cel mai interesant la sărbătoarea Rusaliilor sunt tradițiile, obiceiurile și superstițiile. Din popor vorbele bătrânilor au fost transmise din generație în generație, astăzi o mare parte din oameni ținând cont de toate acele povești ale strămoșilor. În satele uitate de lume, prin acele colțuri îndepărtate ale României, tradițiile sunt respectate dumnezeiește, iar localnici se tem de ceea ce ziua Rusaliilor poate aduce dacă nu este respectată ca atare. 

Una dintre cele mai cunoscute tradiții este cea în care oamenii duc la sfânta biserică mici crenguțe de nuc și tei pentru a fi sfințite. În cele din urmă, după sfințirea lor acestea sunt așezate la icoanele din casă cu scopul de a alunga tot răul și spiritele adunate. În anumite regiuni se folosesc plante precum leușteanul proaspăt, usturoiul și pelinul. 

O legendă stranie a României este legată de Iele. Ei bine, aceste maiestuoase zâne rele apar și în ziua de Rusalii. Toți se tem de puterea lor neagră și de răul pe care îl pot aduce. Unii oameni poartă în haine usturoiul sfințit sau nucul, pentru a nu fi “luați din Rusalii” de către fetele nopții. Cei care nu respectă o zi ca cea a Rusaliilor vor întâlni aceste Iele, astfel, vor avea parte doar de probleme și multă suferință. 

Ziua de Rusalii vine cu tradiții folclorice care mai de care mai interesante. Una dintre cele mai frumoase este Dansul Călușarilor. Este un obicei întâlnit în regiunea Olteniei, fiind de fapt un dans, un joc făcător de bine. Băieți falnici și voioși, consumați în haine specifice jocului, dansează prin curțile oamenilor, fiind întâmpinați cu frunze de nuc, usturoi și bani. Jocul picioarelor are rolul de a aduce bine și noroc, sănătate și împliniri familiilor. 

În zona Ardealului tradiția de Rusalii a luat numele de “Împănatul boului”. Cum este o astfel de tradiție? Pe drumul satului un alai de oameni se plimbă alături de un bou împodobit cu flori, frunze de nuc și leuștean. Totul se termină în fața bisericii, unde vor fi întâmpinați de preot. Acesta va sfinți lumea venită, iar boul va fi eliberat de cea mai tânără fată. Urmează un tur al unei mesei de trei ori cu acesta. Se spune că acea fată se va căsători în anul ce va urma. 

Știai care sunt superstițiile Rusaliilor? 

  1. Timp de nouă săptămâni nu se mai culeg ierburi de leac.
  2. De Rusalii nu se merge la câmp pentru că Ielele dansează pe văile întinse. 
  3. Cine nu respectă ziua va fi blestemat de puterea Ielelor. 
  4. Spiritele rele stau în locurile pustii, pe lângă vii și păduri. 
  5. Nu este bine să te cerți cu cei dragi pentru că vei fi pedepsit de Iele.

Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.