fbpx

Astăzi, 9 mai, acum 127 de ani, mai exact în 1895, se năștea în localitatea Lancrăm din apropierea orașelor Sebeș și Alba Iulia, Lucian Blaga. Acesta avea să devină unul dintre cei mai importanți oameni reprezentativi pentru cultura noastră.

Blaga a fost un iubitor al cunoașterii, fapt relevat în operele sale poetice mai ales. El punea foarte mult accent pe concepțiile sale filosofice, fiind o emblemă a românilor în domenii precum filozofia si stiinţa, istoria şi religia, şi îndeosebi domeniul complex şi controversat, la vremea respectivă, al artelor.

Acesta a fost profesor la Universitatea din Cluj-Napoca, unde s-a înființat special pentru el catedra de Filosofia Culturii. Blaga a fost un profesor iubit de studenții săi, cărora le-a împărtășit cu drag din credințele, lucrurile și ideile pe care și le-a dezvoltat în mulții ani din tinerețea sa petrecuți în Viena, Lisabona și Berna.

„Actul de cunoaştere, departe de a fi rezultatul unor eforturi strict intelectuale, se înfăţişează drept rezultat al unei încete şi progresive lămuriri substanţiale a sufletului.”

Lucian Blaga

Lucian Blaga și perioada comunistă

După cel de-Al Doilea Război Mondial și instaurarea regimului comunist în România, operele și întreaga muncă a marelui scriitor au intrat sub stricta supraveghere a Securității, fiind ulterior interzise, iar Blaga ajungând unul dintre personajele marginalizate și discriminate din elita culturală a României în acea perioadă.

Episodul în care Blaga este concediat din postul de profesor universitar, de la însăși catedra sa, a fost surprins în romanul Cel mai iubit dintre pământeni, unde Marin Preda l-a ilustrat pe poet în personajul denumit Filosoful. De asemenea, în perioada în care comuniștii refuzau să-i publice lucrările, Blaga a scris romanul Luntrea lui Caron, roman ce a fost păstrat ca manuscris de fiica sa, Dorli Blaga, și care a ajuns să fie publicat abia în 1990. Aici scriitorul prezintă chinurile și întâmplările prin care a trecut în această sumbră perioadă pentru noi.

Lucian Blaga ca persoană

Lucian Blaga nu era o persoană foarte vorbăreață, ba din contră, avea câțiva prieteni și prefera mereu să petreacă timp alături de soția sa. În ultimii ani de viață s-a retras din agitație, axându-se pe excursii la munte, timp de calitate alături de cei dragi și multă lectură.

Acesa s-a stins din viață în urma unui diagnostic dur: cancer la coloana vertebrală. Lucian Blaga a lăsat românilor și nu numai o importantă comoară culturală.


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.