fbpx

Mulți dintre români preferă să își petreacă vacanțele cât mai departe de țară, plecând de la premisa că: ,,în afară este mai frumos”. Să fie adevărat că România nu se poate ridica la înaltele așteptări ale poporului? Răspunsul este destul de simplu, un răspuns indirect am putea spune, deoarece ne este oferit de toate acele vizite ale străinilor, străini care aleg să călătorească în România. De ce ar prefera un francez această țară? Probabil pentru că nu este decât un paradis, un paradis conturat de niște locuri de vis, de tradiție și cultură strămoșească. Turismul nu este decât despre locații, ci despre tot ceea ce definește un popor. Vorbim astăzi despre turismul românesc, un turism ce zi de zi încearcă să supraviețuiască. 

Pe teritoriul țării există o varietate de locații care mai de care mai impresionante, fie datorită peisajelor, fie pentru istoric sau așezare. Însă, mulți români refuză să cunoască astfel de obiective turistice, fie că vorbim de locuri propriu zise sau de diferite monumente, clădiri și muzee. De ce? Pentru că se grăbesc să subestimeze România, spunând că aici nu pot regăsi ceea ce își doresc. Ne întrebăm, de ce pleacă românii peste granițe în concedii și ce fel de locații își aleg? Dacă am vorbi de fiecare categorie în parte, cu siguranță am reuși să redescoperim locurile din afară și în țara noastră. Deținem un lanț montan cu totul deosebit, Carpații fiind de o frumusețe admirabilă. Castelele și cetățile reprezintă dovada unui trecut istoric glorios, un trecut românesc, ce încă își poartă amprenta peste aceste minunate fortărețe. Cât despre tradiția românească, o vedem la fiecare pas în satele tradiționale, acolo unde putem respira un aer etnografic autentic. Litoralul și Delta Dunării, în mod special, ne aduc în primele locuri în clasamentele lumii, având un defileu cu totul încântător. Cu toate acestea, mulți preferă să părăsească an de an România. Însă, câți au încercat să o cunoască mai bine? 

Fiecare țară își are propria frumusețe, iar România putem spune că deține o frumusețe rară, și asta doar datorită autenticității. Cultura și tradiția românească sunt semnătura noastră ca români, cele ce ne definesc naționalitatea. Odată cu turismul, odată ce alegeți călătoria de-a lungul României, veți descoperi ce înseamnă cu adevărat numele de român. Dacă alții, străini fiind, pot aprecia, respecta și lăuda Țara Românească, noi de ce nu o putem face? 

Este adevărat că uneori turismul lasă de dorit, multe locații nefiind pe placul așteptărilor, însă, câți încearcă să schimbe ceva? Odată ce turismul ar fi promovat, respectat și întreținut, cu siguranță România ar înflori din nou în ochii tuturor. Sunt prea multe de văzut în această țară, atât de multe locuri cu totul magice, iar doar pentru asta suntem datori să le respectăm. Dacă țara poate să ne ofere toată magia ei, noi suntem obligați să o dăruim peste tot în lume. Cum? Pentru început călătorind în România și dând o șansă turismului de aici, ca în cele din urmă să ajungem să ne cunoaștem țara pe deplin și să o facem cunoscută și altora. 

Dacă nu aș fi român, aș trăi în România.

Grigore Vieru

Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.