fbpx

După moartea lui Burebista în 44 î. Hr. marele regat al dacilor s-a fărâmițat. Niciun conducător nu a mai avut puterea și autoritatea să-i unifice pe daci până la domnia lui Decebal. Majoritatea au fost conducători slabi, istoria nereținându-le numele. O parte dintre ei însă, au avut domnii care au reamintit de forța de temut “a celor mai viteji și mai drepți dintre traci.”

 Regatul lui Burebista

 

Demn de remarcat este numele lui Cotiso, contemporanul lui Octavianus Augustus (27 î.Hr-14 d. Hr). Acest rege se pare că a stăpânit în sud-vestul Daciei. La un moment dat era vorba de o înrudire între cezarul de la Roma și conducătorul dac. Iulia, fata lui Octavian trebuia să se mărite cu Cotiso iar fiica regelui dac urma să devină împărăteasă. Alianța matrimonială cade, iar romanii încep să maseze trupe în Panonia, la Siscia, împotriva dacilor. La Roma izbucnește însă războiul civil între Octavian și Antoniu, astfel încât planul nu se materializează. De această situație beneficiază Dicomes, aliat al lui Antoniu, deci dușman al lui Octavian. Acesta probabil că săpânea Câmpia Munteniei. Cu ajutorul bastarnilor, neam germanic, trece Dunărea, îi supune pe moesi, triballi, dardani și pradă ținutul dentnelitilor, un neam tracic de la Strymonul de sus (azi Struma, râu ce traversează Bulgaria și Grecia). Cei din urmă, fiind aliați ai romanilor stârnesc armata condusă de Crassus, astfel încât timp de 2 ani legiunile dau lupte grele cu bastarnii. În cadrul acestui conflict, Roles, rege get din Dobrogea este alături de latini astfel încât primește titlul de prieten și aliat.

Octavianus Augustus

 

Roles nu era singurul care își dădea seama de puterea Romei și de primejdiile pe care le atrăgea dușmănia ei. Scorilo, cel care se pare că a domnit între 28 și 68 a oferit o pildă ce a fost reținută de istoricul Frontius. “Scorillo, șeful dacilor, deși știa că poporul roman e sfâșiat de lupte civile, nu credea că este prudent să încerce un atac, pentru că își dădea seama că un război extern ar fi adus din nou unirea între cetățenii certați și, de aceea pentru a convinge pe ai săi, a pus doi câini să se mănânce între ei și când erau mai în focul bătăliei, le-a arătat un lup și îndată, lăsând furia între ei, câinii s-au aruncat asupra lui; și așa a putut, cu această pildă, să împiedice năvala contra romanilor.” Un alt monarh al dacilor a fost Comosicus, care cumula și demnitatea de mare preot. Iordanes afirmă că el era urmașul direct, în această ipostază, al lui Deceneu, apropiatul colaborator al lui Burebista.

Coif Dacic


Citeste mai mult: https://identitatea.ro/regii-uitati-ai-daciei/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test