fbpx

Sărbătorile Pascale nu iau sfârșit odată cu Sfânta Duminică, ci deși mulți nu știu de această sărbătoare, mai există o zi festivă în rândul creștinilor, ce pentru mulți este una păgână, deloc apropiată de voile și credința Domnului. La o săptămână după sărbătorirea Paștelui, se ține Paștele Blajinilor din Săptămâna Neagră.

Cele trei săptămâni ale Paștelui
În Săptămâna Patimilor, mai exact ultima din post, fiecare zi reprezintă procesul prin care Iisus Hristos a fost răstignit pe Cruce, urmând ca după ziua de duminică, 7 zile ale Săptămânii Luminate, adică săptămâna de după Paști. Însă există a treia săptămână și anume cea Neagră, care începe cu Lunea Morților, cunoscută drept Paștele Blajinilor sau al Rohmanilor.

Tradițiile din Săptămâna Luminată
Tradițiile nu lipsesc din niciuna dintre cele 3 săptămâni. În prima totul este legat de mântuirea Domnului Iisus Hristos, când pregătirile sunt în toi, bisericile țin Deniile în fiecare seară, iar oamenii se pregătesc sufletește pentru Învierea Fiului lui Dumnezeu. În următoarea săptămână nimeni nu are voie să muncească la câmp, pentru că se spune că aceștia vor avea să orbească. În Lunea Paștelui, numită și Ziua Udatului, flăcăii plecau în hore mari, conduse de un singur vătaf ales de ei și se opreau la casele fetelor mari și începeau a dansa. Obiceiul era ca băieții mari să ude cu apă rece fetele de aceeași vârstă cu ei, iar cei mici procedau la fel. Astfel se spune că viitorul lor era mai bogat și mai prielnic, ferit de boli și rele.

Obiceiurile Paștelui Blajinilor
Cine sunt Blajinii? Se spune că aceștia sunt ființe mitice, dar care trăiesc într-o altă lume, incapabili să facă rău lumii și oamenilor, deoarece ei trăiesc doar în rugăciune și în post. Totodată în ziua Paștelui Blajinilor se pregătesc bucate și mâncare, ce vor fi împărțite prin sat, sub formă de pomană, căci se spune că sufletele celor morți sunt libere și se plimbă printre cei vii. Pentru mulți dintre săteni blajinii sunt de fapt chiar morții, ce străbat casele celor ce i-au lăsat aici pe Pământ. Sărbătoarea Blajinilor este recunoscută în partea de Sud-Est a Europei, pentru unii fiind o sărbătoare creștină, însă pentru o mare parte este una cu trăsături păgâne.

Numele de Rohmani
Numele este unul incert, deoarece fiecare zonă din România a definit această sărbătoare în funcție de propriile tradiții și legende. Astfel că în Moldova este numită Rogmani, în Maramureș este Ragmani, Rohmani în Bucovina, iar în Năsăud i se spune Rugmani. Un alt mit al Rohmanilor este acela că aceștia ar fi descendenți ai oamenilor, ce au fost prezenți la conceperea lumii, iar fără de ei, cu siguranță viața n-ar mai exista, ei fiind stâlpii binelui în lume. În alte regiuni Paștele Blajinilor mai este numit și Mătcălăul.

Ziua Paștelui Blajinilor ar fi trebuit să fie duminica, la o săptămână după Paște, însă Biserica nu a fost de acord, deoarece în acea duminică este Duminica Tomii, iar Paștele Blajinilor, cu ale sale rădăcini păgâne, nu putea fi sărbătorit într-o zi sfântă.


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.