Pentru cei ce trăiesc pe teritoriul țării, cu siguranță cuvântul de mitologie românească nu este unul necunoscut, primul gând fiind despre toate acele ființe supranaturale și de speriat, ar spune unele persoane. Însă, pentru cei ce vin de peste granițele poporului, aceste denumiri ale creaturilor mistice și poveștile fantastice sunt cu totul ceva nou. Tocmai din acest motiv, vorbim despre mitologia românească, despre toate acele ființe, care au reușit să stârnească atât frică, dar și curiozitatea multor călători. Voi câte astfel de povești cunoașteți?
Despre creaturi mistice aflăm încă din copilărie, de cele mai multe ori de la bunici, care ne povestesc cu atâta plăcere și interes de evenimente din trecutul mult îndepărtat. Însă, câte dintre ele să fie adevărate? Se spune că în fiecare legendă există și un strop de adevăr, că dacă nu ar fi, nu s-ar mai povesti. Folclorul românesc își are rădăcinile în inima satului tradițional, acolo unde superstițiile și miturile au o mare influență și putere asupra sătenilor. Astăzi, nu mai întâlnim foarte multe vorbe despre aceste ființe mitice, însă, câteva încă rezistă, fiind de-a dreptul populare.
Din gurile sătenilor, pe paginile de literatură
Multe creaturi mistice din folclorul românesc au fost sursă de inspirație pentru mulți dintre scriitorii români, devenind în cele din urmă, personaje principale în multe dintre scrieriile renumite ale literaturii românești. Însă, care sunt aceste ființe fantastice, care sperie, și care totodată ne fac curioși de existența lor?
Zmeul
Zmeul apare în folclorul românesc asemănat cu un balaur, însă, mulți spun că de fapt este un Făt-Frumos rău, a cărui frumusețe răpește fetele, aducându-le pe căi rele și întunecate. Totuși, în operele literare apare cu mai multe capete, sub un rol înfricoșător de monstru.
Ielele
Frumoasele fecioare, pe care foarte mulți le confundă cu Sânzienele, ielele sunt fetele ale căror dans fură rațiunea oricărui bărbat ce le iese în cale. În staul românesc sunt cele mai de temut ființe mistice, puterea lor fiind de-a dreptul copleșitoare. Apar în nopțile târzii, la răscruce de drumuri sau pe câmpurile deschise, dansând în horă deasupra pământului. Cei ce au ghinionul de a le întâlni, rămân muți, mărturisesc sătenii din saturile îndepărtate ale țării.
Căpcăunul
Cea mai mare creatură din poveștile folclorice este căpcăunul, ale cărui dimensiuni sunt de speriat. Oamenii îl descriu drept o ființă, care îmbină mai multe feluri de animale, un monstru al basmelor și cel mai de temut dintre creaturile mistice.
Solomonarii
Despre șolomonari există o legendă. Aceștia au formă umană, însă, trăiesc pe alte tărâmuri. Se spune că aceștia se arată sub chip de om sărac, ce merge prin saturi. Dacă este respins de oameni, va aduce grindină, furtună și ploi rele. Solomonarii sunt cunoscuți pentru puterea pe care o au asupra fenomenelor naturii.
Samca
Samca este o tânăra dezbrăcată, cu părul lung și ochii mici, ce se arată doar copiilor micuți, pe care îi sperie cu înfățișarea sa. Se spune că pentru a scăpa de blestemul acesteia, numele său trebuie scris de 19 ori pe un perete din casă.
Toate aceste ființe fantastice conturează folclorul românesc, făcând parte din tradiția și miturile românești. Cât despre existența lor, nu vom știi niciodată dacă este vorba doar despre povești imaginare sau dacă au existat cu adevărat vreodată.