fbpx

Probabil încă de mici am auzit de acele povești, care ne înspăimântau de-a dreptul. Sunt povești ce au reușit să spargă bariere timpului și să reziste până în ziua de astăzi. Strămoșii noștri au avut grijă ca toate legendele poporului să fie transmise din generație în generație, fiind cunoscute de majoritatea celor ce trăiesc pe pământul românesc. Însă, toate legendele își au la bază câteva ființe mitice. Care sunt creaturile înfricoșătoare din folclorul românesc?

În fiecare an sunt sărbătorite anumite zile, fie ele legate de calendarul ortodox sau zile festive obișnuite, unele dintre ele însă, aduc câteva povești dominate de creaturi supranaturale. Acele sate din colțurile mai îndepărtate ale României, cât și unii locuitori ai orașelor, în special cei bătrâni, cred cu sfințenie în existența acestor ființe mitice. Totuși, ce reprezintă și în ce zile din an apar?

Mulți subestimează puterea unor astfel de creaturi, însă, dacă nu ar fi, s-ar mai povesti? Rezumăm existența lor la folclorul românesc, la acele povești, care definesc un popor și îl fac cunoscut și diferit față de restul. Astfel se întâmplă și cu aceste ființe mitice, care caracterizează ceea ce înseamnă tradiția și obiceiul românesc.

Vampiri din Transilvania
Un lucru care a făcut cunoscută România în întreaga lume este definit de existența vampirilor din Castelul Bran. Filme și cărți au fost realizate după povestea lui Vlad Țepeș, pe care mulți străini îl consideră un vampir în toată puterea. Astfel, vampirii sunt creaturi mitice ce definesc poporul român. Câți însă, cred în existența lor…nu știm, dar cu siguranță mitul lor a făcut cunoscută țara dincolo de granițe.

Strigoii Sfântului Andrei
Pe 30 Noiembrie este sărbătorit Sfântul Andrei, protectorul țării. O sărbătoare creștină, dar care este privită cu ochi de spaimă de unii oameni. Bătrânii povestesc cum în seara Sfântului Andrei, strigoii ies în căutarea caselor bune și vestite. Aceștia aduc doar mult rău și necaz, fiind doritori de a distruge binele, spun localnicii satelor. Însă, tradiția este ca la fiecare geam și ușă să fie pus mult usturoi, care să țină departe aceste creaturi înspăimântătoare.

Frumoasele Fecioare
Cele mai de temut și cunoscute în rândul creaturilor mitice din România sunt Ielele. Aceste frumoase tinere ce apar de două ori pe an sunt singurele în care oamenii chiar cred cu adevărat. Poveștile ce s-au strâns de-a lungul timpului despre frumoasele fecioare, au făcut ca localnicii să creadă în existența lor. Sunt reprezentate de un grup de fete îmbrăcate în alb, care de Rusalii și Sânziene, atrag băieții frumoși pentru a le aduce necaz și boală. Mulți sunt cei care au căzut în capcana cântecului lor.

Mireasa din pădure
Probabil o altă ființă ce a devenit faimoasă odată cu trecerea timpului este mireasa de la marginile pădurilor. Povestea crâncenă a acesteia a ajuns cunoscută în toată țara, o poveste de care mulți de tem. În nopțile târzii, la marginea pădurilor, pe drumurile întunecate, aceasta apare în fața frumoșilor tineri, pentru a își găsi sortitul pierdut. Mulți spun că au întâlnit-o, alții o reneagă. Însă, fiecare legendă își are propriul adevăr.


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.