fbpx

La 30 de km de orașul Cluj, într-o zonă cu dune de nisip, din nordul dealurilor Siloşului, în imediata apropiere a comunei Aghireşu, se află un lac ce atrage prin culoare apei sale: Laguna Albastră.

Lacul s-a format pe locul unei cariere de nisip, o fostă mină de caolin (argilă albă), ce aparţinea de Exploatarea Minei Aghireşu, unde apa s-a acumulat datorită unor izvoare subterane, dar şi prin reţinerea apei provenite din precipitaţii. De jur împrejurul lacului a crescut stufăriș, iar pereții de nisip și pietre calcaroase gălbui, s-au erodat în timp, dând locului o frumusețe aparte.

“Laguna Albastră este de o culoare deosebit de frumoasă, rezultată ca urmare a existenţei rezidurilor de caolin care zac pe fundul lacului.” (financiarul.ro)

Până în anii ’90 aici existau și pești, dar în urma unor lucrări din anul 1995, lacul a secat, apoi apa s-a strâns din nou, redând viață spectaculoasei Lagune. Se poate ajunge aici fie cu mașina sau trenul, apoi pe jos sau cu bicicleta.

“În prezent, obiectivele turistice din zonă nu sunt puse în valoare şi nici nu sunt incluse în traseele turistice, cu excepţia Cabanei Leghia şi a Taberei de elevi Leghia. Printre aceste obiective turistice se numără şi Laguna Albastră, iar motivul nepromovării îl reprezintă infrastructura de transport care nu permite un acces uşor către aceste obiective.” (monitorulcj.ro)

Cu toate acestea, numărul turiștilor crește în fiecare an, lucru ce a dus la clasificarea acestui loc în primele 5 minuni ale naturii din județul Cluj.

“Laguna Albastră se află pe lista primelor cinci ‘minuni mioritice ale naturii’ pe care orice turist ar fi bine să nu le rateze, potrivit unui clasament realizat de dailybusiness.ro. Lacul, a reuşit să prindă scurtul top alături de Vulcanii Noroioşi, Focul Viu, Podul lui Dumnezeu şi Râpa Roşie.” nota Monitorul de Cluj în 2013.

În luna august 2015, publicația Cluju’ro, anunța: „Lacul Laguna Albastră din Aghireşu, aflat la 35 de kilometri de Cluj-Napoca, este scos la vânzare. Supranumit ‘Micul Paradis’ de cei care merg vara să se răcorească în cadrul unui peisaj mediteranean, este pus în vânzare pentru suma de 240.000 de euro. Terenul de 24 de hectare a fost achiziţionat, în perioada crizei, de cei care deţin complexul Sun Garden contra unei sume aproximativ de 100.000 de euro.”


Citeste mai mult: https://identitatea.ro/mediterana-mijlocul-romaniei-locul-de-plaja/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test