Legenda florii de colț


Se spune că, într-un castel de gheaţă, ridicat pe una din culmile Alpilor, trăia odată o prințesă singuratică.  Era nespus de frumoasă; cu pielea albă ca zăpada şi cânta atât de frumos, încât fermeca pe oricine se întâmpla să-i audă glasul. Singurul defect al prințesei era că avea inima rece ca un sloi de gheaţă. Castelana era înconjurată de servitori care o fereau de privirile oricărui străin. Aceștia îi  împingeau în prăpastie pe toți cei care se încumetau să se apropie de castel. Într-o zi un păstor, fermecat de cântecul prințesei, a reuşit să treacă toate obstacolele și a ajuns la sălașul singuratec. Frumoasa, în ciuda sloiului din inima ei, s-a îndrăgostit de flăcău de cum l-a văzut. Urmarea a fost că l-a luat de soț.

Cei doi au trăit o vreme fericiți până când, unul din suita servitorilor invidioși, l-a urmărit șie ascuns și l-a împins într-o vale adâncă ale muntelui. Acolo și-a găsit sărmanul păstor sfârșitul. Prințesa l-a așteptat o vreme să vină la castel, dar, când a înțeles ce s-a petrecut, fu cuprinsă de o nespusă durere şi din ochi i-a picurat o lacrimă. Lacrima a căzut printre pietrele de la picioarele ei, iar de acolo a crescut o floare cum nu mai era alta pe lume. Oamenii au botezat-o edelweiss.

Această veche legendă a dat naștere la un obicei. Orice pretendent la mâna unei domnişoare trebuie să escaladeze piscurile abrupte ale muntelui pentru a-i aduce alesei inimii sale o floare de edelweiss, simbol al curajului şi iubirii. Obiceiul de a porni în căutarea acestei flori a fost preluat cu timpul și de turiștii abătuți pe meleagurile alpine.

Edelweiss-ul înfloreşte în iunie-septembrie. Datorită interesului crescut pentru această floare, guvernele multor ţări au hotătât s-o protejeze. În Elveţia este protejată din 1878, în Austria din 1886, iar în România din 1933.

Citește mai mult: levantin54.wordpress.comLike it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

Cute
0
Cute
Fail
0
Fail
Geeky
0
Geeky
Lol
0
Lol
Love
0
Love
OMG
0
OMG
Win
0
Win
Wtf
0
Wtf
hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
Yaaas
0
Yaaas
fun fun
0
fun
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format