fbpx

Cine a fost Regele Mihai I? Dacă ne reîntoarcem în timp, pe paginile de istorie ale țării, vom regăsi acest nume, ce a avut un mare impact asupra României. Recunoscut drept rege în perioada anilor 1927-1930, Regele Mihai I a cunoscut tronul încă de la vârsta de șase ani. După un proces destul de complicat, susținut de Regele Carol al II-lea, Mihai I revenea la tron la vârsta de 18 ani pentru a doua oară. Totuși, care este povestea detaliată a domniei lui și cum s-a impus ca rege în țara noastră? 

Nu înseamnă că, dacă te afli într-o poziţie excepţională, trebuie să îi tratezi de sus pe ceilalţi.

Regele Mihai I

,, Jur credință Națiunii Române. Jur să păzesc cu sfințenie legile Statului. Jur să păzesc și să apăr ființa Statului și integritatea teritoriului României. Așa să-mi ajute Dumnezeu.” 

Comandant suprem al armatei române

Odată cu cea de-a doua domnie din 1940, Regele Mihai I nu putea să exercite foarte multă autoritate, din punct de vedere legal.  Putea să fie comandant suprem al armatei române și să desemneze un prim-ministru. Însă, prin decretul regal nr. 3067 și decretul nr.3072, Regele Mihai I putea să numească prim-ministrul, astfel, la data de 23 august 1944, Regele Mihai I se folosea de puterea legală pentru demiterea lui Ion Antonescu și aducerea în funcție a unui nou ministru. În ziua de 14 septembrie 1940, generalul Antonscu a semnat un decret-lege, prin care Regele Mihai I devenea general de divizie. 


Știai că…Regele Mihai I în funcția de mareșal și comandant suprem al Armatei Române, a fost decorat cu cele trei clase ale Ordinului ,,Mihai Viteazul”? 

Lovitura de stat din 23 august 

Când armatele Uniunii Sovietice ajungeau aproape de hotarele României, Regele Mihai I a luat decizia de a se alătura politicienilor Aliaților, ce îi includea pe comuniști. Însă, pentru că forțele sovietice au pătruns pe pământul românesc, Mihai I a hotărât să salveze ce se mai putea salva. Cu această ocazie a avut loc lovitura de stat din 23 august 1944, prin care Regele Mihai I cerea arestarea lui Ion Antonescu și restaurarea Constituției din 1923. 


Știai că…Regele împreună cu Brătianu și Iuliu Maniu, au stabilit împreună ca data de arestare a generalului să fie 24 august, însă, din cauza plecării acestuia pe front, au înaintat procesul de arestare, stabilind ziua de 23 august 1944. În urma unei convocări între rege și general, în care Antonescu i-a prezentat situația de pe front, acesta a fost arestat împreună cu Mihai Antonescu, ce îl însoțea în monentul respectiv. Au fost predați sovieticilor de către comuniști.

Noul guvern era dominat de două partide și anume: PNȚ și PNL, la putere fiind Iuliu Maniu, Dinu Brătianu, Lucrețiu Pătrășcanu, Titel Petrescu. 

Abdicarea din 1948

La luna martie 1948, Mihai I își anunța abdicarea, ilegală și forțată, spunea la acea vreme. A urmat placarea în exil din ianuarie 1948 și căsătoria cu Ana de Bourbon-Parma. S-au stabilit împreună în Elveția, având de-a lungul timpului cinci fiice. Regele Mihai I nu a avut moștenitor, astfel, a fost ultimul rege al României. S-a reîntors în țară abia în anul 1997, după înfrângerea lui Iliescu, acesta primind cetățenie română din partea noului gurven. A murit la data de 5 decembrie 2017.


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.