fbpx

Centrul Bucureștiului este una dintre cele mai frumoase zone din întregul oraș, așa cum ne-am fi așteptat. Acesta ne surprinde cu multe locuri parcă scoate din poveștile interbelice sau din filmele cu supereroi. Chiar aproape de punctul cel mai central al Capitalei, se află și Piața Revoluției, loc unde se află cele mai importante monumente din acest oraș.

Întâlnim în piața ce și-a preluat acest nume în urma evenimentelor din decembrie 1989 numeroase clădiri și statui cărora trebuie să le acordăm mai mult de câteva minute pentru a le admira și înțelege. Pasionații de artă se pot bucura de colecții noi și vechi la Muzeul Național de Artă, găzduit încă de pe vremea comuniștilor în Palatul Regal, iar iubitorii de literatură pot admira Biblioteca Central Universitară fondată de Carol I.

Cu toate acestea, cele mai multe le au de câștigat cei care sunt atrași de istorie. Locurile respective sunt chiar istorie pavată și merită descoperite. De la Biserica Kretzulescu la frumoasa statuie ecvestră a lui Carol I, străzile ascund cele mai interesante povești.

Cu toții am văzut probabil cele două statui care se privesc una pe cealaltă peste Calea Victoriei, însă câți știm de fapt cine sunt cei doi indivizi?

În partea stângă, îl avem pe Corneliu Coposu, liderul politic al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, fost deținut politic și fruntaș în revoluția de la 1989. De cealaltă parte, în dreapta, îl avem pe Iuliu Maniu, liderul Partidului Național Țărănesc și una dintre victimele regimului din închisorile comuniste.

Cei doi sunt reprezentarea istoriei mai puțin frumoase a poporului nostru. Ei încorporează toată drama celor care au suferit în penitenciarele politice și toată suferința celor care și-au pierdut apropiații în acele temnițe grotești.

Monumentul lui Corneliu Coposu, fostul conducător al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, se găsește lângă Biserica Krețulescu, fiind realizat de artistul Mihai Buculei în 1996.

Primul plan al marelui sculptor a fost să-l prezinte publicului pe Corneliu Coposu într-o formă de cruce. Acest aspect este vizibil și la statuia actuală, capul omului politic reprezentând vârful crucii, în timp ce umerii săi sunt linia orizontală care taie crucea.

Mihai Buculei intenționa să facă o statuie din ipsos alb pe care urma să o expună într-o expoziție, însă se răzgândește trecând la bronz și la staționare stradală. Pentru artist, bustul acesta înseamnă mult, aducând un bagaj sentimental puternic alături de ea. Însuși tatăl său a fost membru al Mișcării Legionare și a fost arestat politic la Ajud.

Traversând strada, statuia din bronz a lui Iuliu Maniu, realizată de Mircea Spătaru, a fost inaugurată în anul 1998 și amintește si ea de aceeași perioadă tristă din istoria noastră. Statuia este de o sensibilitate fragilă, arătând cele trei stadii de glorie și cădere, de agonie și extaz ale lui Maniu.

Chipul său arată puterea, are o privire sobră, serioasă și hotărâtă. Pieptul său este alcătuit din bucăți, ceea ce semnifică faptul că este frânt și în același timp înfrânt, dar încă se ține tare. În final, picioarele sunt foarte subțiri și firave, ceea ce vrea să ne demonstreze felul în care s-a sfârșit povestea lui.

Iuliu Maniu a fost arestat în 1947 și și-a petrecut câțiva ani în mai multe penitenciare, alături de alți deținuți politici. 6 ani mai târziu, în 1953, Iuliu Maniu se stinge din viață la Sighet. Celula sa poate fi vizitată astăzi, alături de întreaga închisoare ce este amenajată sub forma unui adevărat muzeu.


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.