fbpx

În inima Bucureștiului, pe frumosul bulevard Calea Victoriei, se află Biserica Sfintei Cruci și a Sfântului Vasile cel Mare. Aceasta este un lăcaș de cult cu o importanță istorică desăvârșită, dar reprezintă și un punct atât important pentru reprezentanții și credincioșii români și nu numai, cât și pentru turiștii dornici să descopere Bucureștiul. Un lucru însă ne face să vrem să cunoaștem această biserică personal: faptul că icoana Sfântului Petru ne zâmbește.

Scurt istoric

Prima mențiune istorică a bisericii are loc în anul 1804, în catagrafia orașului, ceea ce demonstrează că aceasta datează încă din secolul al XVIII-lea. Lăcașul de cult se afla la marginea orașului, unde zona nu era locuită și era împrejmuită de mlaștini. Astfel, povestirile spun că aici ar fi fost un schit de călugări aflați în subordinea celor de pe Sfântul Munte Athos, feriți de lume și civilizație.

La cutremurul din 1838, biserica din lemn s-a prăbușit. Câțiva ani mai târziu, în 1847, aceasta a fost ridicată din nou, din zid de această dată. Lucrările au fost realizate sub domnia lui Gheorghe Bibescu și sub îndrumarea Patriarhului Neofit II. Cheltuielile au fost însă suportate de Toma Baltă, căminarul care locuia în mahalaua Sfântului Vasile.

Din anii 1889, biserica tot primește îngrijiri, ultima intervenție având loc în anii 2000, când s-a spălat pictura și s-au realizat alte trebuințe, cum ar fi restaurarea catapetesmei.

Biserica în prezent

În cadrul lăcașului de cult ce poartă două hramuri, cel al Sfântului Vasile și cel al Sfintei Cruci, se regăsesc moaștele unor sfinți importanți pentru religia ortodoxă, cum ar fi: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Gheorghe, Sfântul Trifon, Sfânta Parascheva sau Sfântul Haralambie.

Cu toate astea, cel mai important lucru găzduit de Biserica Sfintei Cruci și a Sfântului Vasile este o bucată din Însăși Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Aceasta este printre puținele biserici sau mănăstiri care au o astfel de binecuvântare. Anual, la 13 septembrie, are loc o procesiune ce pornește de la lăcașul nostru la Parcul Nicolae Iorga. Aceasta se desfășoară pe Calea Victoriei și poartă numele de  Procesiunea-Pelerinaj „Calea Sfintei Cruci, scară către Cer !”.

Sfântul Petru și zâmbetul său

În pridvorul bisericii sunt ilustrați, pe unul dintre pereți, Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Figurile acestora par destul de serioase, specifice unei icoane. Se spune însă că atunci când părăsești biserica, deși inițial îți pare că Sfântul Petru este sobru și are o privire formală, la ieșire acesta îți zâmbește, parcă bucurându-se că ți-ai făcut timp pentru cele sfinte.


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.