fbpx

Pe harta României, mai exact, la marginea orașului Zărnești, din județul Brașov, domnește în liniște cea mai mare rezervație de urși buni din lume. Sanctuarul „Libearty” a salvat până acum aproximativ 100 de urși bruni care fie au fost tratați cu răutate de către stăpânii lor, fie au fost ținuți în cuști sufocante, totul spre amuzamentul turiștilor care voiau „o fotografie cu ursul”.

Povestea începe acum 19 ani, când Cristina Lapis, președintele Asociației „Milioane de prieteni”, a cunoscut-o pe Maya, un urs brun închis, în curtea unui hotel de pe lângă Castelul Bran, într-o cușcă metalică, murdară, rece și cu ciment pe jos. „Când am văzut-o, era slabă și cu greu își mai putea înălța capul. Era uitată de toată lumea și mă întreb și acum: oare aștepta să moară?”, povestește Cristina Lapis. Din acel moment, Maya a fost vizitată, timp de patru ani, în fiecare zi de noua sa prietenă, a fost hrănită, mângâiată și i s-a promis că va fi eliberată. Cu toate acestea, suferința ursoaicei a fost mult prea dureroasă și, în anul 2001, a început să-și roadă laba dreaptă până la os, cu speranța că moartea îi va aduce mult așteptata eliberare. Un an mai târziu, Maya a decedat. „A murit în brațele mele. Nu voi uita niciodată ochii ei triști și blănița ei moale”, o spune, cu tristețe, Cristina Lapis. Odată cu plecarea Mayei, o promisiune a fost făcută – că niciun alt urs brun nu va mai muri așa cum a făcut-o ea.

Asociația „Milioane de prieteni” a început, în anul 2005, construcția sanctuarului „Libearty”, pe o suprafață de 69 de hectare, cu sprijinul Primăriei Zărnești și a Societății Mondiale pentru Protecția Animalelor. De atunci, locul a devenit un fel de spital de recuperare pentru urși și un spațiu care le poate oferi acestora hrană, iubire și libertate. Construcția a fost realizată în memoria ursului brun Maya.

Citește mai mult: https://identitatea.ro/spitalul-de-ursi/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test