fbpx

Casa Memorială Alexandru Ciorănescu se află în Moroieni și a fost construită probabil în prima jumatate a anilor 1900, cu o arhitectură inspirată de bisericile românești. Casa are două etaje, iar balcoanele de pe fațada principală sunt diferite ca formă. La etajul întai balconul are forma unui arc trilobat iar la etajul doi forma unui arc în formă de acoladă.

In Moroieni a venit din Transilvania la inceputul anilor 1800, Gheorghe Cioran. Fiul sau, Ion Cioranescu, a ajuns sa fie un dascal luminat cu studii in Germania, organizator si autor de manuale scolare, inspector al Ministerului Invatamantului. Acesta va avea 9 copii si toti se vor remarca ulterior in viata, ajungand profesori, poeti, ingineri si autori de manuale, doctori in chimie, litere, medicina si drept. Acest muzeu este de fapt o colectie cu obiectele personale ale acestei familii de carturari, de la leaganul in care au crescut pana la diplome si piese de etnografie colectate de-al lungul vietii lor.

Din aceasta mare familie de invatati romani am retinut in principal numele lui Alexandru, al lui George si al Ecaterinei Cioranescu.

Despre Alexandru Cioranescu, al carui nume il poarta acest muzeu, am retinut ca a scris o lucrare despre Mihnea al III-lea, ca a creat Dictionarul etimologic al limbii romane, ca a scris despre Cristofor Columb si istoria insulelor Canare, unde este si inmormantat si unde, in Tenerife, o strada ii poarta numele.

Despre George Cioranescu am aflat ca a fost poet si jurnalist, ajungand redactor sef la Europa Libera. I-am vazut intr-o camera biroul, reportofonul masiv, o poza in care apare alaturi de presedintele Frantei si mai multe obiecte personale.


Citește mai mult: https://identitatea.ro/casa-memoriala-alexandru-cioranescu/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test