fbpx
BUCHAREST, ROMANIA - OCTOBER 01, 2015: Hotel Capsa a welcoming place for romanian writers and Hotel Capitol on famous Victory Avenue (Calea Victoriei) in an early autumn day

Dacă vă aflați în căutarea unei zone potrivite pentru o plimbare care să vă transpună în diverse locuri și momente de-a lungul istoriei, Calea Victoriei va fi alegerea perfectă pentru voi. Bulevardul care leagă Piața Victoriei de Piața Națiunilor Unite este în întregime încărcat de istorie, artă și poveste tipic bucureșteană.

Puțin context

Calea Victoriei poartă acest nume începând cu anul 1878, când, ca urmare a Războiului de Independență, trupele române se întorc pe aici și se bucură de victoria măreață obținută pentru poporul nostru. Înainte de aceasta, ea purta denumirea de Podul Mogoșoaiei și reprezenta artera principală a orașului. Treptat a devenit din ce în ce mai importantă, astfel că în timpul domniei lui Grigore Ghica a fost pavată cu piatră, iar în 1822 au fost amplasate primele instalații electrice din București, chiar în fața Palatului Regal.

Ce a reprezentat Calea Victoriei pentru elita bucureșteană

Înalta societate din secolele trecute își petrecea mare parte din timp pe Calea Victoriei. Puteai întâlni oameni din politică, artiști, scriitori și tot soiul de persoane renumite. De asemenea, tot aici erau etalate ultimele tendințe în materie de modă și stil, doamnele și domnișoarele care mergeau la pas pe aici fiind întotdeauna pregătite să atragă toate privirile, atât de la bărbații ce le fixau admirativ, dar și de la alte doamne care le priveau cu gelozie.

În clădirile de pe Calea Victoriei, în perioada antebelică și imediat interbelică, aici se dădeau cele mai fastuoase petreceri, fiind invitați toți elitiștii capitalei. Astfel, orașul captează în această stradă energia pariziană a perioadei trecute, dobândind porecla de Micul Paris.

Calea Victoriei astăzi

În zilele noastre, deși nu s-a păstrat în totalitate misterul și aerul cochet al acelor vremuri, Calea Victoriei rămâne un etalon al luxului și poveștii. Aceasta este împrejmuită de muzee, teatre, magazine ale unor case de modă, hoteluri sau monumente, dar și de o sumedenie de case cu istorisiri captivante și cafenele primitoare.

Dacă alegeți să vă plimbați pe acest bulevard, ați face bine să nu ratați Velocita, gelateria cea mai bună din oraș. Locul este mereu plin, însă merită orice coadă. Înghețata lor, pe lângă faptul că este realizată din ingrediente naturale, este de-a dreptul gustoasă. Astfel, vă recomandăm ca indiferent de anotimp să încercați o cupă cu cocos, fistic sau nocciola de la ei.

Clădirile sale

Un lucru știm sigur despre Calea Victoriei: fiecare casă sau palat pe care le adăpostește ascund povești interesante. Unele reprezintă locuri unde își făceau veacul personalitățile vremii. De exemplu, dacă ai fi mers acum vreo 150 de ani la Hotel Capșa cu siguranță te-ai fi întâlnit cu Caragiale sau Arghezi, dar și cu familia Brătianu și restul politicienilor. Liberalii și conservatorii aveau la începutul secolului trecut chiar saloane diferite în Capșa.

„Capșistul este un individ inteligent și primejdios și critica reală se face la Capșa, nu în presa literară. Dacă ești prost la Capșa, e imposibil să fii deștept altundeva, măcar în scris.”

Tudor Arghezi despre clientul fidel al cofetăriei

Sunt locuri despre care se spune că ar fi bântuite, precum Casa Vernescu. Aceasta a fost construită de arhitectul Ion Mincu și a fost casino încă de la începuturi. Se zice că un domn s-ar fi sinucis aici din cazua pagubei pe care a primit-o la jocurile de noroc, iar spiritul său nu ar fi vrut să părăsească locul.

Pe lângă acestea, întâlnim numeroase case memoriale, muzee precum Muzeul Bucureștiului sau al lui George Enescu, teatrul Odeon și cel de Revistă, Ateneul, statui, magazine sau parcuri, biserici ori clădiri importante precum Biblioteca Centrală Universitară sau Palatul Telefoanelor.


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.