Fotograful Răzvan Voiculescu lansează, luni, 27 noiembrie, ora 19.00, la JW Marriott Bucureşti, albumul de fotografie şi filmul „ROST. 12 Hotare”, piesa finală a trilogiei ROST în care acesta a dorit să imortalizeze o lume care este într-o severă dispariţie, după cum afirmă el.
“În urmă cu şapte ani, când am pornit la drum cu acest proiect fotografic, m-am gândit ca ROSTul să fie o trilogie – trei albume (şi scurtmetraje) despre rostul românesc. Acesta este reflectat în albumele mele, pe înţelesul meu, deci aş dori să nu fie perceput ca o ‘definiţie’. M-am considerat dator, ca fotograf, să contribui şi eu la imortalizarea unei lumi care este într-o severă dispariţie, lumea satului nostru. Au rămas extrem de puţine locuri în care să spui că există noţiunea de ‘vatra satului’ sau ‘bătrânii satului’ şi o spun cu o reală durere”, a afirmat Răzvan Voiculescu pentru Descoperă.
În continuare, acesta mărturiseşte că şi-a dorit să facă acest proiect cât de amplu putea el, pentru ca generaţiile viitoare să răsfoiască albumele şi să se bucure de imaginile care infătisează străbunii, “buni” cum se mai numesc la noi, pe care ei n-au avut şansa să-i cunoască.
“În perindările mele, însă, am avut şansa să întâlnesc, destul de rar ce-i drept, şi tineri care duc mai departe un ‘rost’ al satului. Poveştile lor, în imagini, alături de fotografii cu biserici de lemn, cule şi conace abandonate, dar care se încăpăţânează să “supravieţuiască”, cât şi cu obiecte tradiţionale din gospodăriile oamenilor, se regăsesc în albumul “ROST. 12 Hotare” ce urmează să se lanseze pe 27 noiembrie, la JW Marriott, începând cu ora 19:00”, mai spune Răzvan Voiculescu.
„ROST. 12 Hotare” este cel mai voluminos album al seriei şi conţine 340 de pagini cu imagini strânse din toate colţurile ţării: fotografii cu oameni care încă mai păstrează un meşteşug, biserici de lemn, cule şi conace părăsite care se încăpăţânează să „supravieţuiască” deşi au fost demult abandonate, dar şi obiecte tradiţionale din gospodăriile oamenilor, obiecte ce mai pot fi astăzi găsite aproape numai în muzeele etnografice.
Albumul vine la pachet atât cu un DVD cu filmul (making of al albumului), cât şi cu o hartă artizanală care reuneşte locaţiile tuturor „Păstrătorilor de ROST” din cele trei albume astfel încât, cei care îşi doresc, să poată descoperi zone din România unde meşteşugurile încă se mai păstrează.
Citeste mai mult: http://www.descopera.ro/descopera-in-romania/16831891-tinerii-care-incearca-sa-tina-in-viata-traditii-romanesti-aproape-uitate-razvan-voiculescu-autorul-rost-12-hotare-au-ramas-extrem-de-putine-locuri-in-care-sa-spui-ca-exista-notiunea-de-vatra-satului-si-o-spun-cu-o-reala-durere