Anul 2015 inaugurează o nouă sărbătoare, ce avea să fie stabilită în data de 10 mai și urma să fie dedicată Regalității noastre. Evenimentele istorice care au contribuit la clădirea statului nostru trebuie să fie cunoscute tuturor românilor, căci alcătuiesc identitatea noastră națională.
Ce s-a întâmplat pe 10 mai?
Dacă ar fi să aruncăm o privire în trecutul nostru mai mult sau mai puțin îndepărtat, vom observa că data de 10 mai joacă un rol important pe scena monarhiei grație a trei mari momente ce au avut loc în această zi.
Astfel, vorbim despre data de 10 mai 1866, când Carol I a fost numit Domnitor al României, sub acordul regelui Franței, Napoleon al III-lea, și cel al Prusiei, Wilhelm I. Acesta pătrunde în Turnul Severin pe 8 mai. iar pe 10 mai intră oficial în București.
O altă dată importantă se leagă de proclamarea independeței statului nostru, în urma Războiului de Independență dintre anii 1877-1878. Deși independeța a fost oficial câștigată cu o zi înainte, pe 9 mai, aceasta a fost recunoscută în urma unei sesiuni speciale a Adunării Deputaților pe 10 mai 1877, când printr-un decret Carol I anulează plata tributului către otomani.
Nu în ultimul rând, ne referim la 10 mai 1881, când Carol I și Elisabeta au fost oficial numiți rege și regină, iar România devine Regatul României. Instituția monarhiei a fost una impunătoare, care a luat sfârșit în 1947, când regimul comunist acaparează scena politică din România și treptat întregul mecanism de funcționare al statului.
Cei 4 regi ai României
- Primul și cel mai important rege al României a fost Regele Carol I, sub domnia căruia s-a născut prima constituție, s-a obținut independeța și au mai avut loc o serie de evenimente importante.
- Al doilea rege ce a avut și el o însemnătate uriașă pentru noi a fost Ferdinand I, care este cunoscut și sub titulatura de Ferdinand Întregitorul, grație faptului că el a reușit să realize Marea Unire.
- Carol al II-lea a fost un rege aparte, care și-a instaurat propriul regim autoritar, încălcând principiile democratice deja existente. Domnia sa a fost scurtă și cu năbădăi, avâdn repercursiuni asupra următorilor ani.
- Ultimul, dar nu cel din urmă, Regele Mihai I a fost regele sub care a luat sfârșit instituția monarhică din România. Din cauza neînțelegerilor dintre el și Mareșalul Ion Antonescu, lucrurile nu au decurs tocmai favorabil în cel de-Al Doilea Război Mondial, urmând ca România să intre în sfera de influență a URSS,