fbpx

Copacii cu cele mai interesante poveşti participă la concursul “Arborele anului în Europa”. În finala competiţiei a intrat şi stejarul multisecular de la Cajvana, cel mai bătrân stejar din sud-estul Europei şi care, conform legendei, a fost plantat după marea invazie tătară, iar la umbra lui s-a odihnit Ştefan cel Mare.

Despre stejarul din Cavajna, care are aproape 750 de ani, scrie că “localnicii cred că acest copac datează din timpul marii invazii tătare (1241), când toţi oamenii zonă au murit în luptă. Ei ar fi fost îngropaţi într-o groapă comună, pe locul unde a fost plantat acest stejar. O altă legendă spune că, în 1476, voievodul moldovean Ştefan cel Mare, însoţit de ostaşii săi, s-ar fi odihnit la umbra acestui copac, unde ar fi fost serviţi cu o brânză proaspătă (caş în limba română), de unde numele localităţii Cajvana”.

Stejarul are o înălţime de 22,4 de metri şi o circumferinţă la înălţimea pieptului de 11,01 metri. Această circumferinţă corespunde unui diametru formal de 3,5 metri. Trunchiul impozant, cu o formă cvasi-cilindrică, se împarte în două ramuri mari, care se înalţă vertical şi dezvoltă o coroană relativ bogată. La o estimare a volumului de lemn, specialiştii au stabilit o valoare totală de circa 85 de metri cubi, dintre care 35 de metri cubi pentru trunchiul propriu-zis, 39 de metri cubi pentru cele două ramuri principale şi 11 metri cubi pentru restul coroanei. Mai exact, tot lemnul rezultat din urma tăierii arborelui ar încpătea în patru camioane cu capacitate medie. Până în 2006, volumul total al arborelui era chiar de 95 de metri cubi, dar atunci o ramură care se extindea peste drumul judeţean a fost tăiată din motive de siguranţă. Mai mult, în urmă cu un secol, înainte de începerea perioade de declin, volumul total al arborelui a fost estimat la 140 de metri cubi.


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/votati-arborele-anului-in-europa-stejarul-sub-care-s-a-odihnit-stefan-cel-mare-a-ajuns-in-finala-competitiei/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test