fbpx

Stejarul secular din Cajvana privește spre noi de la o înălțime de 23 metri și are o circumferință de 11 metri, în punctul cel mai gros al copacului. Specialiștii spun că este cel mai bătrân stejar din sud-estul Europei iar testarea vârstei stejarului, cu datare radio-carbon, a dus la concluzia că ar avea în jur de 800-900 de ani.

„Se poate afirma că acest arbore multisecular datează aproximativ din secolul XII, mai exact din perioada anilor 1125-1275”, se arată în studiul realizat de prof. univ. dr. Adrian Pătruţ. „Stejarul era venerat de localnici şi de asta nici nu a încercat nimeni să-l taie. Este un reper pentru localitate. Noi credem că stejarul are o vârstă de 900 de ani, sau poate chiar mai mult, şi îi dorim să trăiască măcar până la o mie”, (adev.ro)

Specialiştii au stabilit și o valoare totală de circa 85 de metri cubi ai steajurlui, dintre care: 35 de metri cubi – trunchiul, 39 de metri cubi – cele două ramuri principale şi 11 metri cubi – restul coroanei. Stejarul ar fi avut în jur de 140 de metri cubi în urmă cu un secol, dar perioada de declin prin care a trecut și trece și în prezent, precum și tăierea uneia din ramuri în 2006 din motive de siguranță, au redus volumul metric al arborelui.

 În 1942, Academia Română a declarat Stejarul din Cajvana monument al naturii fiind la data respectivă cel mai mare stejar din sud-estul Europei şi al 13-lea dintre stejarii bătrini de pe întreg continentul.
Din păcate, așa cum se întâmplă cu multe monumente ale naturii din România, nici acest arbore nu este luat în seamă și nu este protejat cum se cuvine. La doar câțiva metri de el este drumul județean care nu face decât să deterioreze existența stejarului secular, din cauza traficului intens. Nu au fost luate măsuri de prevenire a distrugerii acestui arbore și nici de amenajarea a sa pentru a deveni o adevărată atracție turistică la nivel național și internațional. Localnicii au reușit totuși din fonduri proprii să așeze la baza arborelui un basorelief care ilustrează scena în care voievodul Ştefan cel Mare s-ar fi odihnit la umbra arborelui. Alături de acest basorielef se află şi o pancartă care informează că stejarul este un monumet al naturii.

Citeste mai mult: https://identitatea.ro/stejar-batran-romania-legenda-stefan-cel-mare/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test