Vechiul Tomis îi datorează lui Vasile Canarache o mare parte din moştenirea sa istorică. A fost un om fără prea multe studii, dar care a înţeles importanţa scoaterii din pământ şi a păstrării urmelor celor care au locuit pe meleaguri dobrogene, fie că este vorba despre greci, romani sau popoare migratoare.
După o viaţă aventuroasă, Vasile Canarache (1896–1969) şi-a dedicat ultimii ani Constanţei, oraşul în pământul căruia se odihneşte. În 1957, Vasile Vâlcu, prim-secretar al judeţului, l-a numit la conducerea Muzeului de Arheologie Constanţa, înfiinţat imediat după Războiul de Independenţă.
La vremea aceea, muzeul, care funcţiona la Acvariu, a fost mutat în clădirea Arhiepiscopiei. Vasile Canarache a reuşit să ctitorească la malul mării edificii importante: Muzeul de Arheologie, Acvariul, Muzeul de Artă Plastică, Muzeul Callatis din Mangalia.
Şi-a legat destinul pentru totdeauna de acest pământ pe care l-a scormonit scoţând la lumină vestigii antice: Şarpele Glykon, Edificiul roman cu Mozaic, băile publice din vechiul Tomis.
Vasile Canarache însuşi mărturisea, în Revista „Pontica“, fondată de el: „La început, n-am avut exponate şi am pornit să le căutăm cât mai repede. Ne-am adresat celor care conduceau viaţa satelor dobrogene. Ne-am adresat oamenilor de la ţară şi constructorilor de pe şantiere. Am stat de vorbă cu oamenii aceştia, care la început erau surprinşi, pentru că nu înţelegeau bine ce vrem, ce căutăm şi de ce.
Am încercat să-i lămurim că fiecare om, fiecare sat, fiecare ţinut şi fiecare ţară are un trecut istoric, care trebuie să fie cât mai clar în mintea şi în simţirea fiecăruia dintre noi. Pornind de la omul cu care vorbeam şi de la locul în care ne aflam, arătam că bătătura în care ne găsim, vecinătatea mai apropiată sau mai depărtată cu alte case, satul, împrejurimile satului, poartă urmele vii ale oamenilor şi aşezărilor care s-au succedat acolo în decursul multor mii de ani.
Când se merge mai adânc cu plugul pe ogoare, când se seamănă grădina sau se spintecă pământul pentru temelia unei construcţii, când spargem scoarţa pământului, găsim peste tot urmele veacurilor trecute, urme care pot fi desluşite şi care ne fac să înţelegem ce s-a petrecut acolo şi cum au fost, cu mii de ani înaintea noastră, locuitorii şi aşezările pe care le moştenim.
Aşa s-a născut Muzeul de Arheologie din Constanţa: prin pregătirea preoţească a oamenilor lui, acasă la oamenii pământului dintre Dunăre şi Marea Neagră, pământ pârjolit de veacuri, dar totdeauna viu“. Munca lui Vasile Canarache nu a fost în zadar.
Citește mai mult: cunoastelumea.ro