fbpx

Paștele se apropie cu pași repezi de casele și sufletele credincioșilor, întocmai ca un musafir mult așteptat. Și ce facem atunci când așteptăm cu atâta drag și nerăbdare pe cineva? Ne pregătim cu spor.

Săptămâna Mare, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Patimilor și reprezentând săptămâna în care Iisus Hristos a trecut prin toate acele chinuiri inimaginabile, este cea mai dură din an. Postul zilele acestea este cel mai aspru, culminând cu ziua de vineri când se recomandă postul negru, slujbele bisericești sunt lungi și dese, iar starea de spirit predominantă ar trebui să fie una lăuntrică.

Ce mâncăm zilele acestea?

Săptămâna Mare este perioada în care țin post cei mai mulți români, de aceea alimentele de post sunt la mare căutare în magazine. Fructele, legumele și cerealele se numără printre cele mai indicate variante pentru aceste zile. Cu toate acestea, există înlocuitori pentru orice aliment de dulce, cum ar fi brânza tofu care este un substitut pentru telemea sau chiar și carne, dacă este preparată corepsunzător, dar și șnițele vegetale sau lapte obținut din plante.

Deși postul pare a fi mult mai ușor când avem atâtea variante de a ne hrăni, se pierde în acest fel adevărata esență a lui. Postul ar trebui să rămână o abținere de bunăvoie, o renunțare și o stare de spirit. De aceea, dogma creștină recomandă în aceste zile mâncărurile simple, cât mai crude și nepreparate.

Ce slujbe bisericești au loc în această săptămână?

Săptămâna Mare este foarte bogată din punctul de vedere al consistenței slujbelor bisericești. Astfel, de luni până joi inclusiv diminețile sunt marcate de Sfânta Liturghie, momente prielnice pentru cei care își doresc să se împărtășească cu Sfintele Taine, iar seara sunt Deniile.

În ziua de joi, denia este mai complexă, dându-se citire celor 12 Evanghelii, iar în seara de vineri are loc slujba unde se cântă Prohodul și se înconjoară biserica. Tot vineri are loc și tradiția conform căreia credincioșii trec pe sub masă, simbolizând trecerea pe la morâmntul lui Hristos. Sâmbătă are loc slujba de Înviere urmată de Sfânta Liturghie.

Ce nu facem în Săptămâna Mare?

Printre lucrurile și obiceiurile care sunt interzise în această săptămână se regăsesc:

  • Certurile
  • Bârfitul
  • Înjuratul
  • Relațiile intime
  • Fumatul
  • Consumul de alcool

Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.