fbpx

Printre inventatorii pe care România i-a dat lumii, un loc special îl ocupă cei trei pionieri ai aviației. Fără Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă – ingineri și inventatori români – istoria aviației ar fi arătat, poate, altfel. De-a lungul vieților lor, cei trei au arătat că aproape nimic nu e imposibil – nici măcar zborul.

Traian Vuia nu s-a lăsat descurajat de sceptici

Traian Vuia s-a născut în 1872 în Imperiul Austro-Ungar, într-un sat din comitatul Caraș-Severin, în familia unui preot. După ce urmează școala primară la Bujor și Făget, apoi liceul la Lugoj, tânărul Vuia – pasionat deja de mecanică și fizică, fascinat încă din copilărie de zmeie – pleacă la Budapesta pentru a urma cursurile școlii Politehnice. Din lipsa mijloacelor financiare, renunță la aceste studii și se înscrie în schimb la facultatea de drept și lucrează în paralel la birouri de avocatură pentru a-și câștiga existența.

După ce se întoarce la Lugoj, Traian Vuia se dedică pasiunii sale și încearcă să facă zborul uman posibil. Încearcă să construiască un prim aparat de zbor, dar renunță la proiect tot din cauze financiare. În  1902, se hotărâște să plece la Paris, sperând că acolo va găsi sprijinul și finanțarea necesare.  În 1903, el prezintă Academiei de Științe de la Paris un proiect de aeroplan – susținând că este posibil să zbori cu un aparat mai greu decât aerul. Proiectul îi este respins, pe motiv că această chestiune „nu este decât un vis”.

În pofida scepticismului celor din jur, Traian Vuia nu renunță la proiect și primește un brevet pentru „aeroplanul-automobil”. Aparatul – care va fi numit Vuia I și poreclit „Liliacul” din cauza aspectului său – va fi gata abia în 1905. Avea o greutate de 250 de kilograme și un motor de 20 CP. Vuia zboară cu „Liliacul” pentru prima dată pe 18 martie 1906, în apropiere de Paris. Aparatul a reușit să decoleze, s-a ridicat la o înălțime de un metru și a parcurs o distanță de 12 metru. Astăzi pare puțin, dar pe-atunci era o realizare incredibilă.


Citeste mai mult: https://identitatea.ro/romanii-pionieri-ai-aviatiei-traian-vuia-aurel-vlaicu-henri-coanda/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test