fbpx

România este o țară diversificată și asta datorită regiunilor ce o compun. Fiecare zonă se definește prin cultura proprie, având ceva autentic, original putem spune. Cea mai diversificată este gastronomia, mâncarea tradițională românească, ce de fiecare dată ne impresionează cu gustul său senzațional. Dacă cineva dorește să mănânce ceva aromat și delicios, este invitat în regiunile țării, unde rețelele populare fac ravagii. Turiștii străini sunt impresionați de preparatele noastre, fiind copleșiți de savoarea lor. Însă, care sunt cele mai apreciate și cunoscute rețete românești? Vă invităm într-un tur al bucătăriei tradiționale, către cele mai bune preparate.

Deși se spune că sarmalele nu fac parte din tradiția noastră și că a lor origine este de fapt din Turcia, ei bine, felul în care acestea sunt preparate în România le face originale nouă. Odată ajunși pe meleagurile Olteniei, pregătiți-vă de un ospăț pe măsură. Sarmalele sunt pregătite cu varză acră, ce a fost lăsată peste iarnă, având o prospețime aparte. Carnea de porc afumată este o delicatesă, fiind aromată cu cimbru și ingrediente fine. Sarmalele sunt așezate în oală de lut, sau pământ, cum spun sătenii, și puse la foc de vatră. Diferența? Un gust mult mai apetisant. Asezonate cu un ardei iute și mămăligă caldă, sarmalele nu lipsesc de pe masa de Crăciun sau Paște, cum de altfel, tradiția spune că nu se există nuntă fără ele.

Un alt preparat este ciolanul de fasole, o bunătate pentru turiști. Pe cât de comun poate să ne pară, nu vă închipuiți ce impresii poate lăsa. Ciolanul bine pregătit, este de o savoare aparte odată adăugat unei porții de fasole. Aromat cu frunze verzi de pătrunjel și servit cu pâine caldă de vatră, ciolanul de fasole face ravagii în stațiunile românești, în special cele de munte.

Caltaboșul românesc este specific iernii, atunci când românii îndeplinesc tradiția tăierii porcului. Vă putem spune doar atât: dimineața săteanul își pregătește masa cu felii copioase de caltaboș, brânză și o ceapă roșie sărată. Nelipsit este rachiul sau țuica, ce dau o altfel de prospețime dimineții.

Prin nordul țării se face cunoscută o bunătate de ciorbă, așa numita ciorbă rădăuțeană. Fără îndoială cei ce iubesc supele, se vor îndrăgosti și gustul acesteia. Aspectul, spun mulți, este unul “curat”, legumele și carnea fiind tocate mărunt, iar ciorba având o culoare albă datorită smântânii adăugate. Majoritatea afirmă că se asemănă foarte mult cu cea de burtă, gustul fiind destul de apropiat. Însă, tot ce trebuie să știți este că aroma este cu siguranță una savuroasă.

Supele sunt printre preferatele românilor, având tot felul de rețete. Una comună, dat și foarte delicioasă, este supa cu găluște. O delicatesă dulce și aromată pentru papilele gustative. Pregătită cu carne de pui și o varietate de legume, populare în farfurie sunt găluștele moi din ou și griș. Iar gustul aromat este redat de pătrunjelul proaspăt, a cărui prospețime transformă supa într-o adevărată delicatesă.

Și pentru că dulciurile sunt plăcerea noastră, nu uităm de faimoșii papanași românești, aromați cu cele mai dulci gemuri făcute în casă. Pe cât de simplu este acest preparat, pe atât de bun și dulce poate să fie. Nu există restaurant ce să nu servească papanași, fiind semnătura românească pentru noi. Și pentru că vorbim de semnături, știați că olteanul se semnează cu prazul? Bucătăria noastră este un paradis de arome și preparate, care mai de care mai gustoase și apetisante. Tot ce trebuie să faceți este să vizitați fiecare regiune a țării și să gustați din tot ceea ce vi se oferă.


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.