fbpx

Ce savoare au dulciurile românești, de care fiecare ne bucurăm cu mare plăcere. Fie că vorbim de cozonaci, gogoși sau papanași, indiferent de câte ori le-am gusta, am fi la fel de încântați de savoarea lor. Povestim despre deserturile renumite ale bucătăriei românești, care nu ne-au cucerit decât pe noi, ci și pe toți călătorii veniți de peste granițe. Dacă sarmalele, mămăliguța și ciorba rădăuțeană au făcut furori, ei bine, dulcele românesc nu se lasă mai prejos. Ce deserturi vă amintiți și care sunt cele mai aromate? Noi ne-am ales deja câteva.

Mireasma copilăriei
Amintim împreună de un desert țărănesc, făcut cu mare dragoste și simplitate de către bunici. Cine spunea că prunele sunt bune doar proaspete, când uscate sunt de o savoare aparte? Astfel, ne aducem aminte cu drag de “chisălița de prune”. Exact cum ați citit, ,,chisăliță”. Renumită în zona Olteniei, acest preparat din prune uscate este o delicatesă, care pe cât de rapid se gătește, pe atât de aromată este. Voi ați auzit de ea?

Tot la mireasma copilăriei vorbim de plăcintele cu fructe. Nu se complicau femeile cu rețete complexe, ci făceau din ce aveau mai bun, niște plăcinte cu totul minunate. Aluatul frământat pentru foi era una bine cu cele mai dulci gemuri de fructe, cu merele sau brânza dulce de casă, ca în final, toți să se bucure de o bucată de plăcintă delicioasă. Ce gust aveau plăcintele coapte pe jar de lemne!

Ușor-ușor ne îndreptăm către fabulosul cozonac. Exista oare sărbătoare fără de acest deosebit preparat? Secretul unui cozonac bun nu este știut de foarte multe femei, nici măcar noi nu îl știm. Însă, ceva este cert și anume că, dacă prindem ocazia să gustăm un asemenea desert, nu ne vom opri decât la gustat, ci la înfulecat. Dintr-un cozonac de casă ar fi și păcat doar sa gustăm, nu credeți? Doar Imaginați-vă aluatul bine frământat, uns cu ciocolată, stafide și nucă. Urmat să fie copt în cuptorul pe lemne, de unde va ieși o frumusețe de cozonac. Și acum ne întrebăm, cât mai este până la Crăciun?

Nu mai este un secret că bucătăria românească este paradisul aromelor și al preparatelor delicioase prin savoarea lor. Dar să știți că și aici este un secret, bine știut de gospodine, pentru că mâncarea lor este prea bună încât să fie urmată doar o rețetă clasică. Însă, care este secretul preparatelor românești, nu vom știi. Noi ne vom bucura de gustul lor și vom povesti despre ele oriunde am merge în lume. Turiștii deja ne invidiază pentru gastronomia noastră bogată. Și să știți că au de ce să o facă!


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.