fbpx
CLUJ-NAPOCA, ROMANIA – APRIL 22: Goalkeeper N. Florin. in action at a Romanian National Championship soccer game CFR Cluj vs. C. Chiajna, April 22, 2012 in Cluj-N, Romania

Printre cei mai buni portari români se numără și Florin Niță, fost goalkeeper la Steaua București și actual la Sparta Praga și Echipa Națională. Un om talentat, muncitor și zâmbitor, acesta este Niță, însă puțini știu povestea din spatele său.

Sportivul se naște în 1987 într-unul dintre cele mai sărace cartiere ale Bucureștiului, Ferentariul la cumpăna dintre comunism și democrație. Născut într-o familie modestă, dar iubitoare, portarul avea să îndure o mulțime de greutăți. Problemele încep să apară la vârsta de cinci ani, când tatăl său se stinge din viață și îi provoacă acestuia o rană adâncă.

Chiar dacă eram un copil când mi-am pierdut tatăl, mă gândeam că trebuie să stau lângă cineva care să-mi poată da ceva de mâncare…

Florin Niță

Odată cu moartea tatălui său, s-au dus și o parte din veniturile familiei, situația devenind din ce în ce mai dificilă și dramatică. La vârsta de șapte ani, pentru a-și ajuta mama, tânărul este adus de vecina lor într-o fabrică de cozonaci, unde îi ajuta pe angajați la împachetarea prăjiturilor.

Trebuia să fac ceva să-mi ajut familia. Mama era bolnavă, nu aveam bani și ne bucuram de fiecare dată când ajungeam acasă cu un cozonac… Mă dureau picioarele, că eram mic și tot împachetam la cozonaci. Dar știam că trebuie să muncesc să-mi iau cozonacul.

Florin Niță

Tot la vârsta de 7 ani, aceeași vecină merge cu el pe un teren, unde acesta ia pentru prima oară contact cu fotbalul, sport de care se îndrăgostește iremediabil și care va deveni pentru acesta vis suprem. Începe să joace la grupa de juniori a Clubului Sportiv al Armatei, însă nu ca portar, ci ca extremă dreaptă, primind porecla de viteză grație abilității sale de intervenție. Ulterior, Niță va trece pe la grupele de copii ale mai multor cluburi, printre care și Rapid sau Astra.

Fotbalul a devenit un aliat, o evadare și un prieten foarte bun pentru Florin Niță, contribuind la clădirea caracterului său puternic și disciplinat. Până să apuce să semneze un contract cu un club puternic, ca senior, tânărul primește al doilea mare șoc al vieții sale. Mama sa bolnavă se stinge și ea, lăsându-l pe viitorul portar în vârstă de doar 19 ani singur pe lume.

În 2006, acesta semnează oficial cu Concordia Chiajna pe postul de portar, însă după câțiva ani echipa retrogradează. Cu toate acestea, portarul nu a renunțat. Astfel, în 2012 ajunge la FCSB, unde după o perioadă în care a fost rezerva lui Ciprian Tătărușanu, devine titluar din ce în ce mai des.

Niță începe să demonstreze tuturor pasiunea și talentul de care dă dovadă, învingânu-și propriile temeri și limite. Cu timpul a ajuns titular și la Echipa Națională de Fotbal a României, unde a fost lăudat chiar de Manuel Neuer, portarul Germaniei.

Trebuia să marcăm al doilea și al treilea gol. După aceea am fi fost mai liniștiți din punct de vedere mental. Ne-au lipsit calmul, inteligența și voința de a înscrie. Dar oponentul meu a avut câteva intervenții bune, felicitările mele!

Manuel Neuer

Pentru moment, Florin Niță este portarul echipei Sparta Praga, reprezentându-ne peste hotare și facându-ne să fim mândri cu faptul că suntem români. Portarul râmâne un model de caracter pentru toată lumea.


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.