fbpx

Bisericile de lemn sunt printre cele mai vechi forme de arhitectură populară din spațiul românesc. Ridicată în urmă cu o jumătate de mileniu, în Vaideeni – Vâlcea, se ascunde cea mai veche biserică de lemn de la sud de Carpaţi – Mariţa.

Biserica din Mariţa – Vaideeni reste un simbol al creştinătăţii din Ţara Românească, și este martoră tăcută a istoriei migraţiei păstorilor din Ardeal, pe meleagurile de basm ale „Olteniei de Sub Munte”. Biserica Mariţa este una din cele 60 de biserici de lemn, de la nord şi de la sud de Carpaţi, aproape anonime în ţară, ea fiind inclusă anii trecuţi pe o listă ce cuprindea cele mai periclitate şapte monumente ale Europei în 2014.

Necunoscută, uitată sau ignorată, Bisericuţa Mariţa din Vaideeni a răsărit spectaculos pe harta continentului graţie profesioniştilor din cadrul Ordinului Arhitecţilor din România şi ai Fundaţiei Pro Patrimonio care au propus-o alături de alte lăcaşuri asemeni ei, din Transilvania de Sud şi Oltenia de Nord, să fie pretejată.

În 2016, Europa Nostra o prestigioasă organizaţie din Viena anunţa că bisericuţa din Vaideeni a fost inclusă pe lista celor mai periclitate 7 monumente, o listă care se întocmeşte anual cu edificii de pe întregul continent.

Biserica de lemn din cătunul Funduri, satul Mariţa, comuna Vaideeni, este cel mai mic lăcaş de cult de acest gen din judeţul Vâlcea, fiind totodată şi cea mai veche nu doar din „Oltenia de Sub Munte”, ci din toată zona de sub Carpaţi. Cel puţin din ce s-a descoperit până acum. Poate adăposti doar 20 de persoane. Singurul drum care duce la monument nu este asfaltat, fiind plin de bolovani şi pietre.

Lăcaşul cu trei hramuri

Se bănuieşte că datează din 1556 – 1557, datorită unei bârne de pe peretele sudic exterior sudic pe care a fost încrustată cu litere slavone – inscripţia “Leatul 7065 [1557]”.

„O legendă spune că ar fi fost adusă din Ardeal de ciobanii care s-au stabilit aici. Este posibil ca bârna să provină de la o altă biserică, iar acest lăcaş să fi fost construit mult mai târziu. Cert este că ridicarea ei poate fi plasată înainte de anul 1745 deoarece apare menţionată într-un document al vătafului de plai Ion Urşanu care a sprijinit-o cu bani”, aflăm de la directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Vâlcea,dr. Florin Epure.


Citeste mai mult: https://identitatea.ro/bijuterie-necunoscuta-cea-mai-veche-biserica-lemn-carpati/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test