fbpx

Cea mai veche biserică de lemn din Ţara Românească, ridicată în localitatea Vaideeni pe ruinele unei cetăţi dacice, anterior migraţiei păstorilor din Ardeal, şi care a devenit un simbol al creştinătăţii la sud de Carpaţi, este un punct central al pelerinajelor monahale din Vâlcea.

„Biserica de lemn din Mariţa este minunea medievală din această parte a României. Demonstrează că până la migraţia masivă a păstorilor din Mărginimea Sibiului, despre care se ştie că au întemeiat comuna Vaideeni, aici a existat o puternică aşezareBiserica era reperul acestei mici comunităţi de tăietori de lemn şi mai arată ceva. Faptul că, spre deosebire de alte localităţi de sub Carpaţi, unde au existat ciocniri între localnici şi ardeleni, la Vaideeni a existat o armonie şi o omogenizare ulterioară a celor două naţii de români, forestierii şi păstorii. Biserica din Mariţa este simbolul creştinătăţii de la sud de Carpaţi, un tezaur care urmează să împlinească cât de curând o jumătate de mileniu”, a declarat Ligia Rizea, specialist în patrimoniu naţional.

Biserica de lemn din Mariţa se află în Vaideeni, în cătunul Funduri. Biserica a fost ridicată între anii 1556-1557 şi poartă hramul ‘Cuvioasa Paraschiva’.

Sursa: https://howandwhy.ro/cultura/386-Cea-mai-veche-biserica-de-lemn-din-Tara-Romaneasca.html


Like it? Share with your friends!

Forza România
test