fbpx

În perioada 24-29 iunie 2019 Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a desfășurat proiectul de cercetare pentru identificarea de noi gropi comune în pădurea Vulturi, Valea Climoaiei, comuna Popricani, județul Iași, coordonat către Elisabeth Ungureanu. Amintim că în anul 2010, am descoperit o groapă cu 36 de victime, evrei uciși în iunie 1941, conform celor consemnate în dosarul de anchetă de la acea vreme.

Sub îndrumarea geofizicianului Dan Ștefan, în perioada 24-28 iunie s-au efectuat prospecțiuni geofizice pe o suprafață de 3600 mp. Întrucât în perimetrul vizat erau multiple fragmente de metal, aceasta fiind zona de front în anii `40, metoda a fost considerată ineficientă prin numeroasele semnale false pe care le dădea. Astfel, s-a procedat la metoda săpăturii manuale și a celei mecanizate. Coroborând toate datele de care dispuneam, informațiile de arhivă, din teren și analizarea interviurilor de istorie orală, în după-amiaza zilei de 29 iunie, la circa 0.70 m adâncime au fost identificate primele fragmente osteologice (2 tibii, un femur, un fragment de mandibulă) și un fragment al unui obiect de port (o talpă de pantof).

După descoperirea rămășițelor umane Institutul „Elie Wiesel” a sesizat Parchetul Militar Iași și imediat a fost deschisă o achetă penală. În zilele următoare s-a constituit o echipă formată din efective ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU Iași), reprezentanți ai Biroului de Criminalistică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași, efective ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași, doi medici legiști de la Institutul de Medicină Legală Iași, procurori ai Parchetului Militar Iași și arheologul Florentina Mărcuți. Cercetarea penală la fața locului a fost condusă de către prim procurorul adj., col. mag. Irinel Rotariu.

În urma datelor preliminare de la fața locului s-a constat un număr de 25 de victime, dintre care 12 adulți, 4 tineri și 8 copii. Pentru cea de-a 25-a victimă, datele existente în momentul de față nu au permis identificarea vârstei. În perioada următoare, instituțiile statului care sunt implicate vor efectua mai multe expertize, printre care și un raport de expertiză medico-legală pentru stabilirea sexului și a vârstei victimelor.

În groapa comună, alături de fragmentele osteologice a fost identificat și un inventar format din artefacte precum: pieptene, posibil ac de coc, cercei, inel, verighetă, nasturi, o monedă, brațe ale unor ochelari din sârmă de cupru acoperite cu cauciuc parțial conservat, o cheie, un fermoar, două căni metalice emailate etc.
Adâncimea gropii după golire a fost de 1.10 m. Groapa a fost închisă în data de 18 iulie 2019.


Citește mai mult: https://www.inshr-ew.ro/gropi-comune-popricani/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test