fbpx

Dave Hersch, un tânăr de 19 ani, a fost luat, în 1944, din oraşul său natal Dej (parte a Ungariei la vremea respectivă, ca urmare a Dictatului de la Viena) de către autorităţile guvernului horthyst şi dus în lagărul din Mauthausen (Austria), unde a fost a fost bătut, înfometat şi forţat să mute roci de peste 20 de kilograme timp de 12 ore pe zi, la ordinul naziştilor.

„Lagărul în care s-a aflat era localizat în Mauthausen şi era conceput pentru exterminarea prin muncă”, afirmă fiul lui Dave, Jack J. Hersch ce are în prezent 66 de ani. După cum scrie în cartea „Death March Escape: The Remarkable Story of a Man Who Twice Escaped the Nazi Holocaust”, al cărui autor este el şi în care spune povestea tatălui său, era aprilie 1945, când Dave a fost trimis în primul său marş al morţii.

Drumul desfăşurat pe o distanţă de 54 de kilometri lega lagărul din Mauthausen de altul din Gunskirchen, tot din Austria. Călătoria era atât de extenunată, încât gardienii se aşteptau ca o bună parte din cei 750 de deţinuţi să moară. „Ştiind că războiul se încheie, naziştii doreau toţi evreii morţi. Însă amplasarea a 20.000 de evrei în camerele de gazare era prea banală. Era mult mai uşor să-i pui să meargă până când mor”, afirmă Jack J. Hersch, citat de Fox News.

La o intersecţie, Dave ce se afla în spate, s-a dus către dreapta, după ce luase o pelerină de ploaie găsită pe jos pentru a nu fi recunoscut. „Probabil a calculat de mai multe ori unde sunt cele mai mici riscuri să poată evada”, afirmă Jack. 

Libertatea nu a durat mult timp, deoarece femeia care părea că vrea să-i salveze viaţa lui Dave –  după ce a bătut la uşa ei, l-a primit în casă şi l-a hrănit – l-a predat trupelor SS: Astfel Dave s-a întors în Mauthausen, unde a scăpat ca prin minune de pedeapsă. După aproximativ 10 zile, el a fost în cel de-al doilea marş al morţii către Gunskirchen. La aproape un kilometru de aceeaşi intersecţie s-a simţit prea slăbit pentru a continua. Dave s-a dus către marginea drumului, deşi ştia că acest lucru poate însemna moarte pentru el. Un soldat SS l-a văzut şi i-a pus pistolul la ceafă. Dave a rămas neclintit, probabil impresionat de rezistenţa sa, soldatul l-a lăsat în pace. Dave a văzut apoi o mică alee ce ducea până la staţia de tren a oraşului.

„Tatăl meu a mers pe acea alee, unde a găsit un civil mort. I-a luat hainele şi a dormit sub un tufiş”, povesteşte Jack. În a doua dimineaţă, Dave s-a întâlnit cu un cuplu de austrieci ce l-au ascuns în casa lor. Trei săptămâni mai târziu, „i-au spus că războiul s-a încheiat şi că este liber”, a mai povestit Jack. Dave a mers în oraş, unde a întâlnit un grup de medici americani. La scurt timp, a plecat din Europa şi a ajuns în SUA după zece ani petrecuţi în Israel. În timpul Holocaustului şi-a pierdut mama şi patru fraţi.

În 1955 s-a căsătorit cu Rachel şi şi-au crescut cei doi copii în Long Island. Dave a murit în 2001, la vârsta de 76 de ani.


Sursa: descopera.ro


Like it? Share with your friends!

Forza România
test