fbpx

Astăzi, acum 40 de ani, se stingea din viață, la București, Mihail Drumeș, unul dintre cei mai mari scriitori români. Cunoscut pentru operele sale „Invitație la vals” sau „Elevul Dima dintr-a șaptea”, Drumeș rămâne printre preferințele cititorilor, fiind prezent în librăriile și bibliotecile de la noi și de peste hotare.

Acesta se naște într-o familie aromână, în Macedonia de Nord, avându-i părinți pe Vasilie Dimitrie și Despina. Ei se stabilesc ulterior în Oltenia, unde Mihail începe studiile la liceul din Balș, într-o perioadă dificilă pentru poporul nostru: la începuturile intrării României în Primul Război Mondial. El scrie pentru revista școlii, Licăriri, unde publică versuri și proză sub numele de Mihai Demetrescu.

Ulterior, el își continuă studiile la Craiova și București, unde termină în 1928 Facultatea de Filosofie și Litere. El se remarcă în continuare la nivelul micilor publicații prin scrieri lirice și epice, debutul oficial fiind în 1927, la Flamura, unde era redactor și prin intermediul căreia își face cunoscut volumul de nuvele și schițe Capcana. Acesta se va remarca prin caracterul inovativ al povestirilor, introducând în nuvelele din acest volum, pentru primele dăți în literatura română, procesele psihice complexe ale personajelor.

Romanul său Invitație la vals, publicat în 1936, va câștiga rapid inimile cititorilor care descoperă universul literar creat de Drumeș în această carte, fiind una dintre cele mai frumoase povești de dragoste ale beletristicii românești. Opera sa de o complexitate desăvârșită va fi tradusă, întocmai precum multe dintre volumele sale, în limbi precum franceza, germana, spaniola, slovaca, bulgara, turca sau portugheza.

„Oricum, era de preferat iadul cu o femeie deșteaptă decât paradisul cu una proastă”

Mihail Drumeș, Invitație la vals

În perioada 1942-1947, Mihail Drumeș se află la conducerea editurii Bucur Ciobanul, unde publică în continuare scrierile lui sub diferite nume precum Moș Ene sau Unchiul Victor. El se ocupa cu texte despre numeroase personalități sau invenții, fie cu rescrierea sau repovestirea unor opere semnate de autori mai mari.

Printre alte, el rămâne în conștiința literară română drept autor al unor romane precum Scrisoare de dragoste sau Elevul Dima dintr-a șaptea, dar și prin piese de teatru, cum ar fi Ioana d”Arc sau O crimă Pasională, ori nuvele istorice precum Povestea Neamului Românesc, unde întâmplările istorice prind viață prin intermediul unor personaje fantastice.

Mihail Drumeș se stinge din viață la 7 februarie 1982, oferind drept moștenire poporului român o multitudine de opere și publicații, fiind unul dintre cei mai importanți romancieri ai secolului XX pentru România.


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.