The Nun, faimosul film de groază ce a reușit să înspăimânte publicul. Imagini spectaculoase, o poveste înfricoșătoare și personaje cu adevărat de speriat. Însă v-ați întrebat vreodată unde a fost filmat acest film? Probabil dacă ați auzi ROMÂNIA, nu ați crede, dar acesta este adevărul. Filmările au avut loc în mai multe zone din țară, mai exact în Sighișoara, la Palatul Parlamentului și cel mai important punct, Mănăstirea Cârța.
Localizată în Sibiu, Mănăstirea Cârța sau Abația Cisterciană Cârța a fost locul de filmare al producției The Nun, producătorii fiind profund impresionați de aspectul clădirii, al ruinelor și totodată atrași de legendele locului. A reprezentat platoul de filmări perfect pentru scenariul filmului horror. Cine se gândea că o construcție atât de veche, avea să ajungă mai târziu principala locație într-un film renumit?!
Curiozitățile despre această mănăstire sunt destule, astfel că este unica mănăstire cisterciană din România. În ruinele ei se poate vizita cimitirul unor soldați germani căzuți în anul 1916, în luna septembrie. De asemenea, Cârța dispune de o arhitectură specială, care îmbină două stiluri și anume stilul romanic și cel gotic timpuriu. Deși este sub formă de ruine, încă se pot observa în detaliu aspecte importante legate de arhitectura sa. Datorită unor investiții, mănăstirea a fost renovată în 2013 și în acest moment este un loc turistic, deschis vizitatorilor.
Aceasta avea să fie ridicată în Evul Mediu, în urmă cu 800 de ani, fiind inițal un așezământ monahal cistercian din Țara Făgărașului. Se spune că datează încă din anul 1202, construcția sa durând mai mulți ani. În prima etapă a construcției, a fost trasat planul general al mănăstirii, zidurile fiind ridicate până la o înălțime de 3-4 metri. Mulți spun că această mănăstire se aseamănă în mod deosebit cu mănăstirile Walkenried și Pannonhalma. Stilul care se remarca în această perioadă de execuție era romanic, ca după întreruperea lucrărilor și intervenția unui nou arhitect, clădirea căpăta stilul gotic. În anul 1300 biserica și aripa estică erau deja finalizate, urmând alte două decenii de lucru.
Legendele de la Mănăstirea Cârța
Mănăstirea nu s-a afirmat decât prin vizualul ei, ci și prin legendele pe care le-a desprins de-a lungul timpului. Un loc ca acesta trebuia să dispună de propria poveste de groază, astfel că poveștile sunt destule. Părintele Michael Reger afirmă cu certitudine că fostul preot de la mănăstire credea în existența unor fantome ce trăiau în subsolulul clădirii, deoarece mereu se întâmplau lucruri bizare: se mișcau scaunele și tremurau zidurile. O altă legendă este legată de modul de viață al călugărilor, care de-a lungul vieții se hrăneau doar cu castane și frunze de fag, urmând ca toți să moară în jurul vârstei de 35-40 de ani. Din acest motiv în curtea mănăstirii pot fi observate o serie de morminte. În fața bisericii curge un mic râu, care niciodată nu îngheață. Iar cea mai interesantă poveste este legată de construcția mănăstirii. Se spune că atunci când oamenii au început construirea clădirii, Diavolul a fost foarte mânios și plin de invidie. Astfel că acesta s-a decis să clădească pe malul opus al Oltului, o clădire la fel de mare, dar nu înălțată spre cer, ci spre adâncul pământului. Într-o zi însă, călugării au construit un baraj și toată apa a ajuns peste construcția Diavolului, și așa aceasta a fost distrusă. În locul acela există o mlaștină fără fund, localnicii susținând legenda prin prezența acestei mlaștini, din care uneori se aud bătăi de clopot. Acest lucru se datorează tătarilor care au aruncat clopotele furate în mlaștină.
Mănăstirea Cârța este un loc frumos de vizitat, atât datorită legendelor, faimei dar și împrejurimilor pitorești și naturale.