fbpx

31 august, Ziua Limbii Române, limba unei țări ale cărei rădăcini se trag din cele mai vechi timpuri. Dacii au pus bazele poporului nostru, astăzi cei mai mulți dintre noi  fiind mândri de naționalitatea primită. Am condus limba românească dincolo de granițe prin victorii, evenimente, atât glorioase, cât și tragice, însă, indiferent de cauze, cuvintele românești s-au făcut auzite. Tezaurul literaturii răsună cu ale sale romane, scrieri literare impresionante, apreciate de marii scriitori ai lumii. Imnul românesc a fost cântat pe cele mai mari scene, iar muzica tradițională a încântat dincolo de hotare. Toate au în comun limba românească, moștenirea noastră ca popor, al cărei dialect este unul cu desăvârșire bogat.

Paginile aurite ale scriitorilor

Cea mai frumoasă și pură formă a limbii române este reprezentată de  modul în care a fost transpusă pe paginile aurite ai marilor scriitori români. Prin simplitatea cuvintelor, autorii au transpus în cărți imagini, sentimente și emoții, toate conturate de iubirea pentru țară. Liviu Rebreanu aduce în fața cititorilor, făcând nemuritor vocabularul tradițional românesc, un roman popular. Astfel, vom păstra pentru totdeauna limbajul țăranului român, un dialect reprezentativ poporului nostru. Mihai Eminescu s-a afirmat ca cel mai bun poet din toate timpurile, formând un univers de cuvinte, prin care a trasmis emoția pură a dorului, singurătății și fericirii depline. Ce mod mai pur de a ne bucura de limba noastră, decât citind opere de artă, scrise de cei mai reprezentativi autori.

Dincolo de granițe

Limba română depășește hotarele țării, datorită oamenilor ce o poartă mândrii oriunde în lume. Câștigăm an de an medalii, numele României fiind auzit de o lume întreagă. Obținem performanțe imbatabile, datorită unor persoane ce se lasă conduse de voință și curaj, care ajung pe podium purtând cu ei limba română. De câte ori nu ați auzit imnul românesc, muzica noastră apreciată de cântăreți renumiți, impresionați de cuvinte și linia sonoră?!

Știai că…

Cel mai lung cuvânt din topul celor 3 cele mai lungi cuvinte din Europa este cuvântul românesc ,, PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ”. Acesta are 44 de litere și definește o boală a plămânilor provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic.

Limba română este unica limbă europeană, care poate forma o frază de 8 cuvinte, formate doar din vocale: ,, Oaia aia e a ei, eu o iau.”.

Limba română conține cuvinte și propoziții, ce pot fi citite și invers, sensul lor și forma fiind aceeași: Ele fac cafele; Ele ne seduc cu desenele; O ramă maro; icre, pui, ciuperci.

Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera C și sunt în număr de 19.750, iar cele mai puține sunt 14, acestea începând cu Y.

 40% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii române provin din franceză și italiană, însă, în schimb avem 3 cuvinte, care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul cultural UNESCO: „dor”, „doină”, „colind”. Cât despre aceste cuvinte, nu pot fi traduse cu exactitate în nicio altă limbă.

 Cele mai vechi atestări ale unor cuvinte românești apar în unele texte slavone cu 1555 de ani în urmă.


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.