fbpx

Poate uneori istoria nu este cel mai încântător subiect de discuție, însă dacă o asociem cu legendele și poveștile din popor, aceasta ar deveni mai interesantă pentru mulți cititori. Un popor nu ar exista fără istorie, fără Decebal și Burebista, dar din păcate o mare parte din noi fugim de aceste subiecte ce le considerăm `nesemnificative în 2021’. Este cert că se comite o greșeală, căci este clar că existența noastră ca români se rezumă la faptele unor domnitori, regi și conducători care au luptat pentru ceea ce noi azi numim ROMÂNIA. Tocmai pentru a readuce puțin oamenilor dorința de a citi despre istoria țării noastre, am îmbinat această temă cu legendele și basmele poporului. Dacă alte țări pot să ne aprecieze istoria, noi de ce nu?!

Istoria naşte legenda, şi reciproc.

Gilbert Cesbron

Istoria se află în orice oraș și fiecare își are propriile legende, fie legate de domnitori, forțe supranaturale sau vorbe vechi din popor. Astăzi alegem să călătorim în câteva dintre provinciile României, din Transilvania în Muntenia, prin locații de renume ca Brașov și Sinaia.

Castelul Bran

Castelul Bran este o construcție ce a luat naștere în urmă cu aproximativ 600 de ani. Primele documente care atestă construirea castelului apar în anul 1377, însă există dovezi care susțin că bazele lui ar fi fost construite între 1211 și 1225 de către cavalerii teutoni. Bran este recunoscut în rândul turiștilor datorită legendelor ce au apărut de-a lungul timpului. Numit și “Castelul lui Dracula” acesta nu a avut însemnătate ca fiind doar locuința vampirilor, ci la ordinul Regelui Ludovic I al Ungariei a devenit cetate pentru scopuri militare pentru multe secole. Legendele legate de vampiri și forțele supranaturale se datorează domniei lui Vlad Țepeș, pe care turiștii străini îl aseamănă sau chiar îl asociază cu Dracula. Metodele originale de pedepsire pe care domnitorul le aplica, au creat aceste legende populare dincolo de granițe.

Castelul Peleș

Fotografie: Raluca Ioana

Legendele legate de Castelul Peleș se leagă de dorința lui Carol I de a construi o casă de vacanță, care ulterior a devenit un fermecător castel. Pe când Carol I se plimba pe Valea Telejeanului, din cauza unor defecțiuni ale trăsurii, a înnoptat la o mănăstire. Fermecat de priveliștea munților și a văilor, a decis să construiască la Podul Neagului, Sinaia de astăzi, Castelul Peleș. Arhitectura castelului este o adevărată capodoperă a unui stil cu rădăcini nemțești, astfel acesta devine faimos în rândul multor castele din Europa.

Fotografie: Raluca Ioana

Castelul Corvinilor

Numit și Cetatea Medievală a Hunedoarei și recunocut în “Top 10 destinații de vis din Europa”, Castelul Corvinilor își are și el propriile legende. Născut din flori, Ioan de Hunedoara primește la naștere un inel de aur, ca atunci când va crește, ajuns la castel să fie recunsocut în rândul familiei. Într-o zi inelul este “furat” de un corb negru, pe care Ioan copil fiind, îl săgetează recuperând astfel inelul. Ajuns la vârsta maturității, se întoarce la Curtea Regală unde povestește întâmplarea inelului. Astfel regele a hotărât ca simbolul familiei să fie un corb cu inel de aur în cioc. De aici și numele de Castelul Corvinilor, din latinescul “CORVUS” care se traduce “corb”.

Acestea sunt doar câteva dintre locațiile României și cu siguranță există mult mai multe legende. Pentru a le descoperi, vizitează castelele și cetățile, fiecare îți va împărtăși o poveste.


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.