fbpx

Printre minunățiile pe care le adăpostesc Munții Aninei se află și câteva lacuri de o frumusețe fără pereche, dar și peșteri uimitoare. Cei care vizitează aceste mici paradisuri montane se pot bucura din plin de spectacolul grandios al naturii.

Puțină lume știe că în apropierea orașului Anina se află chiar primul lac artificial de pe teritoriul  țării noastre. Este vorba despre Buhui,  un imens “ochi” de apă înconjurat de păduri dese, care se afla și printre destinațiile preferate ale Regelui Ferdinand.

Brazii și fagii falnici se oglindesc în apele limpezi ale lacului, conferindu-i un farmec aparte. Fără doar și poate, peisajele pe care le puteți admira aici sunt  de o frumusețe fără egal. Lacul care are o suprafață de aproape 10 hectare și o adâncime de până la 27 de metri  a luat naștere în urma barării  cursului pârâului Buhui, la ieșirea din peștera cu același nume.

PEȘTERA BUHUI, O MINUNĂȚIE FĂURITĂ DE NATURĂ

Ne referim la  doua peșteră ca mărime din Banat, având o lungime de aproximativ 3.200 de metri. Mai mult, caverna este străbătută de cel mai lung curs de apă subteran din țara noastră și fascinează prin bogăția și frumusețea formațiunilor pe care le adăpostește. În adâncuri întâlnim și cascade de diferite dimensiuni, însă cât se poate de spectaculoase, dar și mici “ochiuri” de apă pitorești. Aici, cercetătorii au descoperit și oase de urs de cavernă, o specie dispărută în urmă cu mai bine de 10.000 de ani. Peștera Buhui a fost declarată rezervație speologică.

GURA GOLUMBULUI, O OAZĂ DE LINIȘTE ȘI DE RELAXARE

La aproximativ 10 kilometri de Ania se  află Valea Minișului. Printre comorile de aici se află pitorescul lac Gura Golumbului (n.r.- cunoscut și drept Lacul Miniș), dar și cheile Minișului.

MĂRGHITAȘ, PRIMUL LAC DE AGREMENT DIN ROMÂNIA

Tot în apropierea Aninei se află și primul lac de acumulare din România care a fost amenajat în scopuri turistice, prin anii ’40. Este vorba despre Mărghitaș, din stațiunea cu același nume. Interesantă este și forma pe care o are pitorescul “ochi” de apă, și anume de vârf de săgeată.


Sursa: howandwhy.ro


Like it? Share with your friends!

Forza România
test