fbpx

Dunărea nu încetează din a surprinde turiștii prin frumusețile sale naturale. Un ecosistem deosebit se află în Deltă, dar ați călătorit de-a lungul fluviului în partea de sud-vest a României?  

Străbatem  astfel Cazanele Dunării. Vom rămâne fermecați de sculptura deosebită în stâncă, și anume chipul lui Decebal, care este cu adevărat o piesă de artă pentru România. Fiind cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a șasea din lume, aceasta măsoară o înălțime de 40,5 metri și o lățime de 25 metri. Autorul acestei opere este Forin Cotarcea, ce începea lucrările în anul 1994 si aveau să fie finalizate în 2004. Din păcate lucrarea nu este terminată, deoarece finanțatorul proiectului a murit în anul 2008, astfel sculptura este realizată în proporție de 60%.  Sub stâncă există o inscripție în latină: “DECEBAL REX-DRAGAN FECIT”, ce se traduce “Regele Decebal-făcută în Drăgan”.  

Dacă veți privi în partea opusă, cu siguranță veți observa un alt monument de valoare pentru țara românească și anume o placă memorială, denumită TABULA TRAIANA, ce are 4 metri lungime și 1,75 metri lățime. Aceasta a fost construită de către Traian, pentru a cinsti victoria Imperiului Roman în contra Regatului Dac.  

Obiectivele turistice nu se opresc aici, ci vă puteți bucura de câteva momente de liniște atât de-a lungul apei, cât și vizitând Mănăstirea Mraconia, construită pe ruinele unei mănăstiri ce a fost înghițită de apă. Plimbările cu vaporașul pe Cazanale Dunării, vă vor îmbăta privirile cu imaginile spectaculoase ale stâncilor, pădurilor, cerului și ale apei cristaline. Totul este de o frumusețe aparte și potrivit pentru aceia ce iubesc munții și aventurile pe apă.  

Totuși călătoria nu se încheie aici, deoarece pe Clisura Dunării mai există un loc ce merită vizitat. Ajungem în localitatea Dubova, județul Mehedinți, pe malul stâng al Dunării. Vom pătrunde în una dintre cele mai renumite peșteri din țară și anume Peștera Ponicova. În rândul turiștilor și al localnicilor mai este cunoscută și sub numele de Peștera de la Gura Apei. Este localizată în masivul Ciucaru Mare și este considerată cea mai mare peșteră de pe Clisura Dunării.  

Primele cercetări despre această peșteră au fost realizate de către Emil Racoviță și R. Jeannel în anul 1872, iar din anul 1962 Institutul de Speologie din București avea să înceapă expediții de cercetare mult mai avansate.  

Galeriile sale au circa 1660 metri și străbat Ciucarul Mare, ieșind în cele din urmă în Dunăre. Aceste galerii au primit și un nume de-a lungul timpului, astfel se împart în: Galeria Ogașului Ponicova, Liliecilor, Ponicovei, Sala Mică, Concretionata, Sala Mare, Scării și Galeria cu Argilă. Vizitarea întregii peșteri durează aproximativ 2-3 ore și este recomandat un echipament special pentru o astfel de aventură.  

În urma unor descoperiri, Peștera Ponicova a fost declarată rezervație speologică, deoarece au fost găsite de către cercetători resturi fosile de Ursus Spelaeus, de asemenea și bucăți de ceramică foarte vechi. Numele de Peștera Liliecilor i-a fost atribuit datorită specilor și coloniilor de lilieci ce trăiesc în ea.  

La ieșirea dinspre Ciucarul Mare, priveliștea este una minunată, pentru că veți privi în detaliu de-a lungul Dunării. Și pentru a vă convinge de acest lucru, cel mai bine ar fi să vizitați aceste locuri și cu siguranță veți rămâne la fel de impresionați.  


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.