Uneori tot ce ne dorim este să fugim de stresul zilelor de muncă, de tot traficul orașelor aglomerate și cumva să ne teleportăm într-un loc restrâns, unde să putem avea câteva clipe de liniște. Însă unde putem găsi un astfel de loc? În România oriunde am alege o vacanță, tot ne vom intersecta cu locurile aglomerate, fie că vorbim de cele mai mari orașe, fie de diferite stațiuni. Tocmai pentru a schimba puțin clasica vacanță la munte sau la mare, alegem să petrecem câteva momente de pace în valea comunei Soveja. Dacă nu ați auzit până acum de această localitate, va asigur că este un “colț de Rai”.
Această comună se naște în județul Vrancea și este formată din două sate: Dragosloveni și Rucăreni. Drumul este lung, însă pentru a ne bucura de liniștea naturii și a satului tradițional, câteva ore de mers cu mașina nu vor reprezenta o problemă. Ea se află într-o zonă montană, cu imagini pitorești, parcă desprinse din tablourile pictorilor tradiționaliști.
Soveja păstrează amintirea vie a ceea ce numim “viața la țară”, unde toți oamenii se cunosc și își împărtășesc ce au mai bun între ei. Tocmai din acest motiv, toți sătenii sunt primitori și prietenoși cu turiștii de pretutindeni. Sunt oameni care păstrează tradițiile din popor și care au credință și frică în Dumnezeu, nepunând la îndoială nicio secundă existența Lui. Astfel de persoane sunt o mână cerească, deoarece trăind în această comună uitată de lume, ei încă încearcă să o mențină la fel de frumoasă și primitoare.
Aflată la poalele Munților Vrancei, Soveja este desprinsă dintr-un basm, datorită pădurilor de brazi înalți și falnici, printre care mai zărim și câțiva mesteceni argintii. Drumul din comună ne întâmpină cu case vechi, dar care încă se mențin frumoase din pricina localnicilor. Casele sunt construite din fâșii de lemne. Fiind o zonă montană,lemnul este foarte important și interesant este cum oamenii îl păstrează pentru iarnă în afara caselor, fără să fie furate de către vecini. Unele locuințe au chiar gardul realizat din aceste lemne de foc și totuși nu “dispar peste noapte”. Astfel prin acest detaliu observăm seriozitatea sătenilor din Soveja.
Scurt istoric
Deși este numită “gura de Rai vrânceană”, pentru un scurt timp din trecut aceasta a fost și un colț de iad pentru soldați. În Primul Război Mondial mii de soldați au murit în această zonă a Vrancei. Astfel în cinstea celor ce au luptat pe front, astăzi găsim în Soveja un monument istoric și anume Mausoleul Eroilor din Primul Război Mondial.
Cea mai ozonată localitate din România
Iulian Albu, autor al monografiei Soveja, afirmă că datorită a patru râuri: Șușița, Dragomira, Chilugul și Chiuligea, care străbat poieni, păduri și colțuri de codri, fac să existe un aer care este cunoscut în toată Europa ca fiind cel mai ozonat din România. Astfel de aproximativ un an, turiștii sunt în căutarea acestei comune, pentru a găsi aerul pe care mulți îl laudă.
Monumente istorice
Soveja găzduiește câteva monumente cu valoare istorică, precum: Mănăstirea Soveja, un monument istoric cu o arhitectură deosebită de interes național, aceasta fiind contruită de Matei Basarab în anul 1645; Mausoleul Eroilor din Primul Război Mondial construit între 1923 și 1928 și inaugurat în 1929; cimitirul ostașilor germani aflat la marginea mănăstirii; situl arheologic la sud-est de satul Dragosloveni, care cuprinde urmele unor așezări de cultură geto—dacică; Muzeul Etnografic Zestrea, care înfățișează atât de bine viața la țară și cum arată în realitate o casă din trecutul tradițional popular.
Balada Mioriței se naște la Soveja
,,Pe-un picior de plai, Pe-o gură de rai…” aici se află Soveja și tot aici ia naștere balada Mioriței, fabuloasa poveste a ciobănașului de munte și a oiței sale dragi. Știm că această baladă este culeasă de către Vasile Alecsandri din popor, însă cel care îi trasmite lui Alecsandri această poveste este Alecu Russo. Russo a fost surghiunit de către Mihail Struza la mănăstirea din Soveja, unde întâlnind localnicii aude printre aceștia baladele, cântecele și doinele, printre care și Miorița, pe care o va transmite în cele din urmă scriitorului.
Așadar, dacă tot avem posibilitatea de a cunoaște Raiul, ce ziceți de o vacanță în această comună de basm? Cu siguranță peisajele, aerul proaspăt și poveștile satului tradițional ne vor oferi momente de neuitat. Să evadăm din cotidianul orașelor aglomerate, în colțurile de paradis ale României.