fbpx

Cunoscut pentru schimbările inovatoare aduse de-a lungul timpului naiului tradițional românesc, artistul continuă nu numai să susțină concerte, dar și să predea arta naiului generațiilor actuale. Cel mai recent concert al său a avut loc pe 1 martie la Sala Palatului din București.

Elev al lui Fănică Luca, Gheorghe Zamfir a devenit cunoscut publicului larg după ce a fost descoperit de etnomuzicologul elvețian Marcel Cellier, interesat de muzica populară românească, în anii ’60. Împreună cu naiul lui, artistul a făcut înconjurul lumii, având peste 100 de discuri de aur și platină și peste 120 de milioane de albume vândute.

RL: Cum arată viața maestrului Gheorghe Zamfir în prezent?

Gheorghe Zamfir: Viața mea a devenit foarte activă. Chiar mult mai activă decât cu ani în urmă. Proiecte mari, importante, pe care le aveam în gând de mult timp și care au stat la sertar, iată că în acest an am reușit să le activez și-mi umplu fiecare zi. Când nu mă ocup de partituri, studiez, când nu studiez, merg la repetiții cu Orchestra Reprezentativă a Armatei și câteodată toate trei în aceeași zi. Dar nu mă plâng, pentru că sunt antrenat.

După ce v-ați întors din străinătate și v-ați stabilit în România ați trecut printr-o perioadă „de adaptare“ pe care ați perceput-o ca fiind foarte grea. De ce ați rămas totuși aici?

De felul meu sunt încăpățânat, statornic și răbdător. După o viață petrecută pe scenă am aflat că orice lucru frumos sigur este și greu de realizat. Nimic nu cade din cer, iar excelența în fiecare domeniu nu este o întâmplare. E nevoie de multă muncă și sacrificiu. Am știut că nu-mi va fi ușor acasă, dar am sperat, ca orice om, că soarta mă va contrazice. Am rămas din dragoste de neam și pentru că îmi iubesc poporul în mod visceral. Fără fals patriotism, eu din seva țării mele am înflorit în muzică, din folclorul nostru autentic și cu el am cucerit planeta.


Citeste mai mult: https://identitatea.ro/gheorghe-zamfir-legenda-naiului-romanesc-muzica-buna/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test