fbpx

O frumoasă zonă turistică din țară este Brașov. Orașul este localizat în Transilvania și este o perlă turistică pentru România. Însă în acest oraș putem vizita una dintre cele mai frumoase cetăți medievale și anume Cetatea Râșnov. Aici timpul a stat în loc, cumva turiștii putând să călătorească în vremurile demult apuse, doar străbătând drumul din interiorul acestei minunate fortărețe.

Locul în care ești mai aproape de Dumnezeu.

Scurt istoric

Cetatea Râșnov datează încă din perioada anilor 1211-1225, atunci când în timpul șederii Cavalerilor Teutoni în Transilvania, au fost aduși în Țara Bârsei primii coloniști sași. O parte dintre aceștia au rămas în Râșnov, unde au contribuit la construcția cetății. Totuși, unele surse spun că aceasta ar fi mult mai veche, fiind ridicată pe o fortificație veche din lemn a Cavalerilor Teutoni. Cetatea Râșnov avea să fie prima fortificație lângă drumul Branului, cu rol în supravegherea căii dinspre Valea Râșnoavei. Vizitată de către Împăratul Sigismund de Luxemburg în anul 1427, acesta a trecut cetatea în administrarea comunității locale. În cele din urmă a fost declarată monument istoric.

Cetatea se află pe un deal stâncos, care este înconjurat de păduri dese și bogate. Singura cale de acces se află în partea de est, deoarece cetatea a fost adaptată terenului, urmărind în principal buna apărare. De-a lungul timpului cetatea a suferit invazii și de fiecare dată rămâneam complet pustiită, însă a reușit să se mențină până în zilele actuale, când își primește turiștii și îi bucură cu istoria și, în mod deosebit, cu priveliștea minunată ce poate fi observată din cel mai înalt punct al ei deschis vizitatorilor.

În interiorul cetății poate fi vizitat un muzeu de artă feudal, unde sunt expuse diferite arme, unelte, galerii, stampe, mobilier de epocă, armuri și porturi din timpul respectiv. Casele locuitorilor din acea vreme îndepărtată, astăzi sunt îngrijite, dar și ocupate de buticuri cu suveniruri, piese de artă, cărți și multe alte lucruri. De asemenea, există și o terasă pentru aceia ce își doresc câteva clipe de odihnă, admirând splendoarea clădirilor vechi.

Cetatea și-a câștigat numele de CETATEA FILMULUI ISTORIC ROMÂNESC, deoarece a reprezentat platoul de filmări a câteva producții de renume și anume: NEMURITORII, în regia lui Sergiu Nicolaescu, DACII, MIHAI VITEAZUL și COLUMNA.

Legenda din Cetatea Râșnov
Legendele acestei Cetăți țin de fântâna ce se află în incinta ei. Se spune că săparea ei a durat 17 ani, durând mai mult decât construcția cetății, adică 14 ani. Totuși, cauza este una credibilă, și anume faptul că a fost săpată în stâncă. Are o adâncime de 146 de metri sau 73 de stânjeni (unitatea de măsură a acelor vremuri). Totodată se spune că fântâna este începutul unui tunel, deoarece este foarte bine oxigenată și cumva face legătura dintre cetate și o grotă aflată la câțiva km depărtare.

Cetatea este deschisă în fiecare zi și vizitatorilor le este oferit un ghid turistic. Este de o frumusețe aparte, iar imaginile din acest punct înalt al dealului, sunt impresionante. Puteți admira priveliștea Brașovului. Este cu adevărat o capsulă a timpului, o cetate pe drumul căreia veți trăi câteva clipe în secolul Cavalerilor Teutoni.


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.