fbpx

Una dintre cele mai renumite gimnaste ale României este Cătălina Ponor, născută la data de 20 August 1987. Aceasta a reprezentat țara în diferite etape ale Jocurilor Olimpice, cum de altfel, s-a remarcat pe podium la o varietatea de concursuri internaționale din lumea admirabilă a gimnasticii. Cine este Cătălina Ponor și care sunt meritele ce le-a câștigat de-a lungul carierei sale absolut impresionantă? 

Născută în Constanța, numele Cătălinei Ponor s-a auzit la Atena, acolo unde a câștigat Aurul și la Londra, aici câstigând medalia de bronz. Este recunoscută prin intermediul execuției perfecte și a modului în care își respectă cu strictețe antrenamentele și felul de abordare al exercițiilor. Este considerată cea mai grațioasă și tehnică reprezentantă din lumea gimnasticii, fiind o adevărată luptătoare de fiecare dată când urcă pe bârnă. Mișcările delicate, ușoare și precise, au clasat-o și au purtat-o către cele mai mari victorii din gimnastică, aceasta câstigând respectul a mari antrenori, printre care și al fabuloasei Nadia Comăneci. 

Cariera

Cariera ei avea să înceapă în anul 2004, odată cu participarea la Jocurile Olimpice de la Atena, Grecia, urmând Olimpiada de la Londra. Participând la Atena, aceata a reușit să câștige medalia de Aur, fiind membră în echipa de gimnastică a României. Pe lângă acest câștig, a reușit performanța de a primi aur la bârnă și sol. Odată cu Jocurile Olimpice din anul 2016, Cătălina Ponor avea să fie portdrapelul țării noastre în cadrul ceremoniei de deschidere. 

De-a lungul carierei sale, în care a dat dovadă de perseverență, ambiție și putere, a câștigat o serie largă de medalii: 

  • 2003- Mondialele de la Anaheim- Argint la echipe, bârnă și sol
  • 2004- Europenele de la Amsterdam- Aur la echipe, bârnă și sol
  • 2004– Olimpiada de la Atena- Aur la echipe, bârnă și sol
  • 2005- Europenele de la Debrecen- Aur la bârna
  • Mondialele de la Melbourne- Bronz la bârna
  • 2006- Europenele de la Volos- Argint la echipe, aur la bârna, bronz la sol
  • 2007- Mondialele de la Stuttgart- Bronz la echipe
  • 2012- Campionatele Europene de la Bruxelles- Aur la echipe, aur la bârnă și argint la sol
  • 2012– Olimpiada de la Londra- Bronz la echipe, argint la sol
  • 2017- Europenele de la Cluj- aur la bârnă

Cătălina Ponor a câștigat 24 de medalii, dintre care 5 sunt din Jocurile Olimpice. A reușit perfomanța de a câștiga 3 medalii de aur, una de bronz și una de argint. Cum de altfel, alte 5 medalii au fost câștigate în cadrul Campionatelor Mondiale și 13 la Campionatele Europene, dintre care 8 au fost de aur. 

Tripla campioană de la Atena, s-a retras din lumea gimnasticii, aceasta declarând că: ,,Cu toții știm că Olimpiada e cel mai important concurs, m-a influnțat într-un mod plăcut, tocmai de asta mi-am dorit să ajung la trei ediții. Sunt momente unice, momente pe care nu le putem descrie în cuvinte, vor rămâne acolo pentru totdeauna. Istoria e scrisă, ne vedem numele acolo și asta e foarte important.” Ultimul său concurs a avut loc în anul 2018, la Montreal, unde totul s-a încheiat cu un moment tensionant și emoțional din partea gimnastei. 


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.