La poalele munților Șureanu, unde se întâlnesc și se despart județele Sibiu și Alba, se află un loc parcă scos dintr-un tablou. Lacul Oașa, cel mai mare lac de acumulare de pe râul Sebeș, cu o suprafață de 441 ha, dă viață zonei ce poartă denumirea de Valea Frumoasă.
Dacă vă aflați în căutarea unui loc care să vă apropie de latura spirituală, care să vă ofere liniște și pace, plus o priveliște de-a dreptul răpitoare, Oașa este ceea ce vă doriți!
Și după cum zicala spune că lucrurile frumoase necesită așteptări lungi, întocmai pentru a ajunge la acest lac vă trebuie determinare, curaj și multă răbdare, deoarece traseul nu este unul tocmai prietenos nici măcar pe timp de vară. Potecile prin pădure sunt dificil de urmat, dar promit o atmosferă care vă unește cu natura. Se poate ajunge cu mașina, drumurile ducând ușor către Transalpina, o șosea spectaculoasă.
În zonă se regăsesc pensiuni, vile și cabane, însă o experiență la cort amplifică senzațiile și energiile cu care vă puteți încărca de la Oașa. Se poate campa oriunde în zonă, însă trebuie luată în considerare o grijă specifică pentru animalele sălbatice din pădurile care îmbrățișează lacul.
Plimbările pe malul apei, dar și pe apă cu barca, sunt printre activitățile preferate și specifice locului, deși o plimbare printre brazii și molizii care înconjoară lacul este la fel de captivantă. De asemenea, dacă sunteți fani ai pescuitului, ați venit în locul perfect!
Priveliștea este minunată din orice unghi o veți privi, aceasta captivându-l și pe scriitorul Mihail Sadoveanu, care a descris meleagurile de pe Valea Frumoasă în povestirile sale. Acesta a fost atât de impresionat de lacul Oașa, încât în 1943, alături de scriitorul Ioan Pop, a ridicat o bisericuță de lemn în această vale.
Când s-a construit lacul, aceasta a fost mutată deasupra, pe un platou unde acesta poate fi admirat. Mai târziu, biserica a fost reamenajată de către preotul Petru Șora, din satul Șugag. Lăcașul de cult a fost pictat și îngrijit, în frescă, în ultimii ani de glorie comunistă, de către pictorul Liviu Dumbrava, venit tocmai din Gura Humorului.
Biserica veche este zidită pe o fundație de piatră, în formă de cruce, în jurul ei construindu-se o mănăstire de maici, dar și o biserică nouă. Lăcașul de cult de pe malul apei a fost sfințit din nou în 1990.
Aici, se organizează periodic tabere pentru tinerii dornici de resecoperire spirituală, puse la capăt de preoții zonei. Cei care vin aici cunosc tainele ortodoxiei, învață să se raporteze la religie și pun în practică activitățile specifice unei mănăstiri: mese, slujbe, muncă, cântări și lista poate continua.
Atât ansamblul natural, format din lac, păduri și munți, cât și curtea bisericii împreună cu lăcașele de cult, promit o experiență inedită, fie că vreți să plecați în cautarea regăsirii de sine, să vă relaxați sau pur și simplu să vă bucurați de minunile din România.