Fie că alegem un city break sau o vacanță mai lungă, cu siguranță nu ne vom plictisi în Iași. Sunt numeroase locuri pe unde ne putem plimba, monumente pe care le putem admira sau localuri unde putem sta la o cafea. Continuăm șirul obiectivelor pe care nu avem voie să le ratăm dacă ajungem în capitala culturii.
Statuia Independeței
Nu, nu vorbim de Statuia Libertății din New York, însă monumentul ridicat în anul 1980, în piața cu același nume, nu este mai prejos. Statuia a fost realizată de familia Manole-Adoc, iar procesul de creație a durat undeva la patru ani.
Femeia a fost realizată de Gabriela Manole-Adoc și simbolizează independența prin gloria feminiă. Tânăra artistă a avut-o drept model pe Emilia Captaru, mătușa sa, care era o doamnă distinsă și frumoasă din înalta societate. Gheorghe Adoc a sculptat altoreliefurile de pe baza statuii, care înfățișează cronologic parcursul României în drumul spre independență. Creația a câștigat locul I la competiția din București pentru cea mai reprezentativă statuie în amintirea a 100 de ani de la obținerea independeței.
Astăzi, Statuia Independenței poate fi admirată în toată splendoarea sa, căci vorbim de 17 m înălțime și o suprafață totală de 104 m pătrați. După revoluția din 1989, putem zări cuvintele marelui poet Mihai Eminescu, despre care vom povesti mai jos: „Independența este suma vieții noastre istorice”.
Teiul lui Eminescu
În parcul Copou, nu departe de intrare, zărim unul dintre cei mai importanți arbori ai culturii române, dar și un copac ce își are rădăcinile prinse de peste 500 de ani. Teiul lui Eminescu, numit așa deoarece acesta l-a găzduit la umbra sa pe marele poet alături fie de Veronica Micle, fie de Ion Creangă, este atracția principală din acest parc și este un punct important de bifat de către turiștii pasionați de poezie.
Pentru a se menține viu și frumos, teiul a trecut printr-o serie de tratamente specifice, care l-au ținut la fel de frumos precum a fost atunci când i-a atras atenția lui Gheorghe Asachi.
În prezent, Teiul lui Eminescu este înconjurat de flori superb aranjate, dar și de bustul poetului de la care pornește o alee unde este gravată poezia Dorință. Dacă aveți în plan să faceți poze aici, înarmați-vă cu răbdare, căci este mereu coadă. De asemenea, lângă tei se află o serie de busturi ale unor celebrii oameni ai culturii române, de la scriitori la savanți. Nu în ultimul rând, la câteva minute de mers, putem vizita Muzeul Mihai Eminescu, ai cărui stâlpi ne atrag atenția de la depărtare. Aceștia simbolizează pe de o parte prietenia, prin strânsa legătură dintre Eminescu și Creangă, iar pe de altă parte dragostea, fiind ilustrată povestea intensă de iubire dintre Mihai și Veronica.