fbpx

Literatura este artă, arta în care marii scriitori își varsă cele mai frumoase, aprige și profunde gânduri pe filele de aur. Cărți care poartă nenumăratele povești, ce poate nu sunt mereu născute din imaginație pură. Multe opere s-au lăsat influențate de trăirile reale ale scriitorilor, de emoțiile și viciile lor. În literatura română există un nume ale cărui experiențe de viață, au fost tipărite pe foile de hârtie ale unor frumoase romane. Care este scriitorul, ce și-a scris destinul în cuvinte și pe care l-a făcut cunoscut unor întregi națiuni? 

Mari nume răsună în literatură, iar fiecare și-a croit propriul drum prin talentul unic al scrierii literare. Însă, autorul ale cărui experiențe au devenit faimoase în rândul cititorilor, este nimeni altul decât Liviu Rebreanu. 

Întâiul meu contact cu literaţii români s-a efectuat cu prilejul unui congres al Astrei la Sibiu, unde am fost trimis ca gazetar. Profitând de această unică ocazie, am şi trecut dincoace, la Bucureşti.

Liviu Rebreanu

Liviu Rebreanu a adus românilor un roman, care să păstreze vie amintirea satului românesc tradițional. Etnografia țării o regăsim în romanul ,,Ion”, pe care autorul l-a scris în 13 ani și l-a fragmentat pe 13 capitole. Numai un adevărat român, care crede în superstițiile poporului putea să facă un asemenea lucru. Deoarece, Liviu Rebreanu este cunoscut pentru credința lui în miturile din folclorul românesc. Chiar dacă numărul 13 este evitat de mulțimea de oameni, ei bine…scriitorului i-a adus un adevărat succes în literatură. 

Un deosebit talent ce a transpus viața țăranului român în file nemuritoare, lăsând generațiilor actuale o dovadă scrisă a ceea ce a însemnat trecutul etnografic.

Totuși, care este opera ce a marcat o întreagă mulțime de cititori? Probabil sentimentul: ,,Acest film a fost realizat după fapte reale” este cunoscut de fiecare dintre noi. Atunci când vedem un frumos sau tragic serial și aceste cuvinte apar la finalul lui, emoția se amplifică. Astfel se întâmplă și cu unul dintre romanele lui Liviu Rebreanu, ce a ajuns celebru datorită poveștii reale pe care o prezintă.

Pădurea Spânzuraților este scrierea literară a românilor, care nu prezintă decât povestea tragică a unui personaj, fiind nimeni altul decât fratele lui Liviu Rebreanu. Luptând în armata adversă celei române, acesta este obligat să își omoare frății români într-o luptă. Condamnat de gândurile aprige și sentimentele de vinovăție și de neputința de a se retrage, hotărăște să se spânzure pentru a nu îndeplini ordinul primit. Acest episod tragic din istoria României, nu înfățișează decât un sacrificiu cu viața, pe care unul dintre soldații români l-a făcut pentru frații patriei sale.

Rebreanu marcat de tragica poveste a fratelui său soldat, a reușit să dea naștere unei cărți ce prezintă într-un mod autentic imaginea războiului și a ceea ce a însemnat atât pentru familii, dar mai ales pentru soldatul singur de pe fronturile de luptă. O adevărată scriere psihologică și emoțională, care aduce la lacrimi orice cititor, prin povestea sa tragică, ce nu a fost de fapt decât realitatea cruntă a unui nevinovat soldat. 

O viaţă de om nu e îngăduit să primejduiască viaţa patriei!

Liviu Rebreanu, Pădurea Spânzuraților

Astfel, Liviu Rebreanu își câștigă deosebitele merite prin această carte, primind respectul unei întregi națiuni. Deși încercat de supărarea și dezamăgirea morții fratelui său, a realizat o carte ce îi va păstra veșnic vie amintirea. 


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.