Probabil poate fi numit un paradox, dar Clujul este orașul care poartă povești istorice printre clădirile vechi, dar totodată cel ce a ajuns în topurile celor mai moderne orașe din țară, aflându-se în primele locuri, alături de București. Locația marilor oportunități, a monumentelor culturale, a plimbărilor pe înserate și a construcțiilor arhitecturale deosebite, astfel este caracterizat Clujul.
În deal la Cluj m-am suit
Să mă uit la panoramă…
E eternă, m-am gândit,
Ca… eterna epigramă.
Constantin L. Moldovan
Datorită istoriei regăsite la fiecare pas făcut pe străduțele orașului, Clujul este vizitat anual de sute de turiști, atât din țară, cât și de peste granițe. Fiecare clădire are câte o poveste de împărtășit, iar aspectul exterior, cât și cel interior, este cu adevărat deosebit. Detaliile decorative ale zidurilor au fost lucrate cu atenție, într-un stil absolut rafinat și elegant. Aceste construcții vechi fură privirile vizitatorilor, fiind opere de artă cu adevărat impresionante.
Mii de studenți din întreaga țară, dar și din Europa, studiază în acest oraș, astfel de-a lungul timpului a căpătat numele de Capitala Tineretului. În 2015 a fost Capitala Europeană a Tineretului, datorită unor evenimente renumite organizate aici, printre care și faimosul festival de muzică, UNTOLD, care anual strânge sute de tineri și oameni pasionați de concertele în aer liber.
O zi prin Cluj
Există o serie de repere turistice, atrăgătoare în rândul turiștilor, ce niciodată nu au dezamăgit privirile vizitatorilor. Dacă ajungeți în Cluj, nu trebuie să ratați Piața Unirii și Biserica Sfântu Mihail. Aceasta este cea mai mare piață culturală din Europa și reprezintă centrul istoric al Clujului. Veți putea vizita clădirile celebre din împrejurimile ei, acestea fiind: Palatul Banffy, Hotelul Continental, două construcții construite precum în oglindă și fosta primărie. Toate sunt embleme arhitecturale pentru oraș, fiind adevărate monumente culturale.
Pentru cei ce preferați zonele mai aglomerate și câteva momente de relaxare la o terasă, cea mai potrivită alegere este Piața Muzeului. Este o zonă pietonală, unde veți regăși o serie de restaurante, care mai de care mai atractive. În centrul acesteia se află Obeliscul Koralina, un monument realizat în cinstea vizitei Împăratului Francisc I. Puteți să vă retrageți departe de traficul intens, în Parcul Central, unde natura este singura care vă poate însoți. Are o vechime de peste 180 de ani și se află în apropierea stadionului Cluj Arena, un alt obiectiv turistic din Cluj, în special pentru iubitorii sportului REGE.
Pentru doamnele și domnișoarele îndrăgostite de flori și plante, Grădina Botanică este un reper țintă pentru a fi vizitat. Se întinde pe 14 hectare și deține o serie diversificată și bogată de lalele, narcise, trandafiri, petunii și multe alte plante decorative. Este un loc relaxant, potrivit pentru plimbările lungi printre zecile de flori multicolore. Un alt obiectiv care a atras turiștii de-a lungul vremii este Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Parcul Etnografic Romulus Vuia. Aici sunt expuse obiecte ale secolelor trecute, în special cele din zonele satului tradițional românesc. Totodată, sunt etalate costume populare și documantare vechi despre istoria tradiționalismului.
O ultimă atracție este Cetățuia, locul în care vă veți simți mai aproape de paradis. De aici puteți admira priveliștea deosebită a Clujului, fie din zonele împădurite ale dealului, fie de la terasele unor restaurnate ce se află în vârf. Nu ratați ocazia de a vizita acest oraș, va fi o oportunitate fără de egal.