fbpx

Tradițiile dau contur unui popor, cum de altfel și în România există obiceiuri care mai de care mai interesante și atractive. Câteva sunt remarcabile pentru țară și o diferențiază de restul popoarelor de peste granițe. Amintim încondeierea ouălor din Săptămâna Paștelui, vasele de ceramică și portul popular tradițional. Acestea reușesc să dea o nuanță de tradiționalism și patriotism pentru România.

Tradiţiile şi obiceiurile româneşti, sunt ca dulceaţa fructelor coapte,

Ca pâinea şi sarea în bucate.

Camelia Opriţa,  Odă satului românesc

Ouăle încondeiate, o adevărată măiestrie
O tradiție străveche din vechile timpuri este vopsirea ouălor de Paște. Însă, în unele regiuni din țară, reprezintă o artă admirabilă, deoarece ouăle sunt decorate într-un mod cu adevărat deosebit. Modelul decorativ al acestora este realizat cu multă dibăcie, atenție și delicatețe. Femeile le pictează fie în Joia Mare, fie în Vinerea Neagră, având credința că acestea vor rezista până în ziua Paștelui. Înainte erau folosite culori vegetale, obținute din foi de ceapă, flori și frunze de măr dulce, petale de viorele, frunze de nuc, coaja verde a nucilor. Astfel, femeile se foloseau de culori precum: verde, galben, roșu și albastru. Fiecare nuanță are câte o semnificație aparte: albul este simbolul purității, galbenul este aurul și soarele, albastrul semnifică măreția cerului, roșu este viața, iar liniile negre care definesc formele geometrice de pe ouă reprezintă eternitatea. Aceste ouă încondeiate sunt simbolul regenerării și al purificării.

Vasele din ceramică, o artă veche de mii de ani
În România se remarcă o serie de vase din ceramică, reprezentative pentru tezaurul țării. Una dintre cele mai cunoscute este Ceramica de Cucuteni, cea mai veche din România. Cucuteni este o localitate din apropierea Iașului, unde încă se practică acest stil de lucru al ceramicii. Este caracterizată de motivele colorate în albastru și roșu, pe un fond alb. Acestea apar în forme de spirale, triunghiuri și alte forme geometrice. Există câteva asemănări între acest tip de ceramică cu cea neolitică din China, dar Ceramica de Cucuteni a apărut mai târziu cu 1000 de ani, față de cea a Chinei. Alte tipuri de ceramică recunoscute sunt Ceramica de Horezu, Marginea și de Corund.

Portul popular românesc, emblema tradițională a României
Datând încă din vremea Daciei și moștenit de la strămoșii daci, portul popular este de o frumusețe tradițională aparte. Dacă ceva reprezintă România dincolo de hotare, îmbrăcămintea țăranului român este piesa de muzeu a țării. O emblemă pentru popor, acesta este conceput din in alb, țesut manual și împodobit cu măiestrie cu cele mai deosebite motive florale. Culorile și țesătura fină definesc ia românească, apreciată de mii de turiști din întreaga lume. Astăzi, acest costum reprezintă o capodoperă, ce din păcate nu mai poate fi realizat cu aceeași dibăcie ca în secolele trecute. Doar câteva femei din România, din cele mai îndepărtate colțuri ale țării, mai pot realiza aceste costume populare. Portul popular este completat de perechea de opinci, din piele de porc întoarsă. În vremurile îndepărtate, erau singurele care protejau picioarele, indiferent de anotimp, țăranii le purtau fără de probleme. Din păcate mai există doar câteva opinci autentice, unele perechi le puteți găsi la Muzeul Satului din București.

Acestea sunt doar câteva din multitudinea de lucruri ce definesc țara, însă sunt considerate printre cele mai importante și reprezentative.


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.